S-au definitivat proiectele de renovare a vechilor tabere de la Dâmbu Morii şi Timişu de Sus

S-au definitivat proiectele de renovare a vechilor tabere de la Dâmbu Morii şi Timişu de Sus

În judeţul Braşov, existau în anii ‘80 nu mai puţin de opt tabere de pionieri. Acum, statul mai administrează doar una, cu 90 de locuri, la Timişul de Sus.

Lăsate în paragină de mai mulţi ani, o parte dintre acestea au şansa să redevină ceea ce au fost în perioada lor de glorie şi să îşi recapete prestigiul. Primăria Braşov, care a preluat, încă din 2011, prin Hotărâre de Guvern, taberele de la Timişul de Sus (Colonia 1 şi Colonia 2) şi Dâmbul Morii, şi vrea să le reabiliteze, de curând, fiind definitivat proiectul tehnic pentru acestea. În prezent, edilii sunt în curs de a obţine autorizaţia de construcţie.

„Suntem în faza de obţinere a ultimilor avize pentru reamenajarea şi extinderea celor trei obiective, după care vom depune documentaţia pentru obţinerea autorizaţiilor de construire. În paralel, vom încerca să identificăm resursele financiare necesare pentru realizarea lucrărilor. Avem în vedere fie surse extrabugerare, fie atragerea de fonduri nerambursabile”, a explicat primarul Braşovului George Scripcaru.

Edilii au planuri mari pentru aceste vechi clădiri ruinate şi vor să le transforme în tabere care să ofere condiţiile unor pensiuni de două sau de trei margarete. Tabăra de la Dâmbul Morii are o suprafaţă de 1,83 de hectare, cea de la Timişul de Sus Colonia 1, 0,8 hectare, iar cea din Colonia 2, 0,96 de hectare.

Zone de agrement pentru copii

Pentru tabăra de la Dâmbu Morii, care este de altfel şi cea mai mare, planurile sunt şi ele pe măsură. La exterior ar urma să se amenajeze o tiroliană cu o lungime de aproximativ 70 de metri, o zonă de escaladă, dar şi un labirint, format din vegetaţie, şi un teren de sport. Nu vor lipsi nici locul de joacă sau zona special destinată pentru adunare şi focul de tabără.

Această tabără este proiectată să aibă o capacitate de maximum 79 de locuri de cazare în camere cu două sau trei paturi, cu posibilitatea suplimentării cu câte un loc în fiecare cameră. De asemenea, va exista şi o cameră pentru persoane cu dizabilităţi locomotorii, una „de izolare” a elevilor care, în timpul şederii au afecţiuni transmisibile, dar şi dormitoare pentru profesori şi o sală de mese cu o capacitate de 84 de locuri.

La vechea vilă nr. 5, de la Colonia 1 din Timişul de Sus sunt proiectate 12 locuri de cazare în camere cu două sau trei paturi şi o cameră special destinată profesorilor însoţitori. În exterior se vor amenaja locuri de joacă pentru copii şi o zonă unde, seara, elevii se pot strânge în jurul unui foc de tabără. La Colonia nr. 2 de la Timişul de Sus, clădirea se află, în prezent, într-o stare avansată de degradare, astfel că se propune şi amenajarea unui nou corp unde va ar urma să fie amenajată sala de mese şi bucătăria.

În clădirea existentă, care ar urma să fie consolidată din temelii, ar urma să fie amenajate 60 de locuri de cazare în camere de opt sau 10 locuri, la parter şi mansardă, dar şi o cameră pentru persoanele cu dizabilităţi, una pentru izolarea celor cu boli contagioase şi dormitoare pentru profesori.

Trebuie schimbat totul din temelii

Lucrările de reabilitare sunt proiectate să păstreze caracterul arhitectural existent (finisaje cu piatră naturală, lemn, iar acoperişul din ţiglă sau tablă) cu înveliş ceramic de culoare brun închis.

„Sunt necesare lucrări de mare anvergură, respectiv reparaţii capitale, dar şi de schimbarea în totalitate a instalaţiilor. De asemenea, se vor efectua recompartimentări şi vor fi amenajate toate spaţiile exterioare. Scopul nostru este de a reintroduce aceste tabere în circuitul turistic, astfel încât această zonă să redevină un punct de interes pentru vacanţele copiilor”, a explicat primarul.

Foto: Primăria Brașov

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.