Valer Rus, vicepreşedinte al Reţelei Naţionale a Muzeelor din România

Valer Rus, vicepreşedinte al Reţelei Naţionale a Muzeelor din România

valer rusDirectorul general al Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MŢR), Virgil Niţulescu, a fost ales, joi, preşedinte al Reţelei Naţionale a Muzeelor din România şi a anunţat că doreşte întărirea relaţiei cu Reţeaua europeană a muzeelor şi continuarea proiectelor bune ale fostei conduceri ale reţelei.

Niţulescu a precizat că în mandatul său îşi propune întărirea relaţiilor cu Reţeaua europeană a muzeelor. „Vreau să întăresc foarte mult relaţiile cu Reţeaua europeană a muzeelor şi pe această cale să pot să obţin mai multe proiecte în beneficiul muzeelor româneşti”, a menţionat Niţulescu.

La cea de-a opta ediţie a Adunării Generale a Reţelei Naţionale a Muzeelor din România a fost ales Comitetul Director al acestei reţele.

Astfel, în funcţia de preşedinte al RNMR a fost ales directorul general al Muzeului Naţional al Ţăranului Român, Virgil Ştefan Niţulescu, iar în funcţia de director executiv a fost ales Dragoş Neamu, manager de proiecte culturale în cadrul Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti. Dragoş Neamu este şi cel care a deţinut, până vineri, funcţia de preşedinte al RNMR.

Vicepreşedinţi al RNMR au fost aleşi Alexandra Zbuchea, prodecan al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative Bucureşti, Lăcrămioara Stratulat, director al Complexului Naţional Muzeal Moldova din Iaşi, Valer Rus, director al Muzeului „Casa Mureşenilor” din Braşov, şi Tudor Sălăgean, director al Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

Valer Rus este doctor în istorie modernă, licenţiat al Facultăţii de Litere, Istorie şi Jurnalistică din Sibiu, are master în muzeologie, în cadrul aceleaşi facultăţi, dar a făcut şi cursuri de  Manager de proiect la Centrul de Pregătire Profesională în Cultură, la Bucureşti.

Pe scurt, aceasta este cartea de vizită a directorului Muzeului „Casa Mureşenilor”, Valer Rus. Dacă nu ar fi fost muzeograf, cu siguranţă Valer ar fi ales cariera de profesor. „Înainte să mă angajez la Muzeul Municipal Mediaş am lucrat timp de două săptămâni la Şcoala Generală din comuna Hoghilag, judeţul Sibiu. Această localitate, situată lângă Dumbrăveni, mă face şi astăzi să întorc capul când trec cu trenul pe lângă ea”, povestea în urmă cu câțiva ani Valer.

În facultate, a fost „discipolul” directorului Muzeului Brukenthal din Sibiu, care i-a insuflat dorinţa de a lucrat în acest domeniu. În scurt timp s-a angajat la Muzeul Municipal Mediaş. Proiecte de succes Cariera lui Valer a început să prindă contur încă din perioada studiilor. Din 2005 este director al  „Casei Mureşenilor” din Braşov. Aici, istoricul a implemetat proiecte care au atras sute de tineri.

„Aş menţiona aici cele două proiecte scrise şi implementate de mine şi colegii mei de la muzeu, «Revitalizarea dansului de societate Romana» şi «Muzeul vine la tine». Ar mai fi «Recitalul de la ora 5», un eveniment devenit referenţial pentru viaţa culturală a oraşului, derulat deja de peste trei ani. Profesional, aş menţiona aici şi toate expozitiile la care am fost curator, sau desăvârşirea tezei de doctorat în anul 2008″, declară Valer Rus. Muzeograful crede în conceptul de „edutainment”, adică atragerea tinerilor prin „produse” de entertainment cultural-educaţioanale în instituţiile de profil.

Leave a Reply

Your email address will not be published.