Comemorare: 70 de ani de la deportarea evreilor din Ardealul de Nord

Comemorare: 70 de ani de la deportarea evreilor din Ardealul de Nord
Sinagoga din Braşov

Sinagoga din Braşov

Deportarea evreilor din Transilvania de Nord (mai-iunie 1944) a fost una din crimele cele mai abominabile ale nazismului german sprijinit activ de autoritățile hortyste din Ungaria căreia i s-a cedat Ardealul de Nord. Aproape 150.000 de evrei, locuitori ai Transilvaniei de multe generații,au fost strînși în Ghetouri și deportați în 1500 de vagoane de vite, la Auschwitz unde 90% au fost exterminați.

Această crimă monstruoasă a afectat în mod direct toate familiile evreiesti din întregul Ardeal. În Ardealul de Sud, evreii au fost evacuați din toate zonele rurale (sate și comune) fiind obligați sa se mute în condiții adeseori precare, in anumite orase, dar nu au fost deportați în lagare de exterminare.

Cu toate acestea fiecare oras din Transilvania are de comemorat rude apropiate, familii care au pierit în deportare sau evrei care au fost deportați din alte locuri decat localitațile in care s-au născut. Astfel au fost identificate prin stradania unor jurnaliști brasoveni, pe baza documentelor din arhiva prestigioasei instituții Yad Vașem din Israel 240 de persoane, evrei originari din Brasov care, au fost exterminați la Auschwitz sau in alte lagăre unde au fost deportați din diferite locuri, dar cei mai mulți au fost deportați din Ardealul de Nord.

tiberiu rothBrasovul fiind un oraș/județ caracterizat prin conviețuirea exemplara a numeroase minorități naționale: maghiari, germani, evrei, greci, romi, italeni, ucrainieni și alții a acordat și Tragediei Holocaustului preocuparea cuvenita. „Subliniem rezultatele de excepție obținute în județul Brașov pe linia educației dedicate acestei tematici. Inspectoratul Școlar Județean susținut de un  Corp Profesoral excelent a obținut binemeritate recunoașteri naționale. An de an, Zilele de Comemorare a Holocaustului, au constituit prilejuri de cunoaștere reciproca si de împărtășire a unor experiențe dureroase între supraviețuitori ai Holocaustului și societatea civila brasoveana, adresandu-se mai cu seama generațiilor tinere“, spune Tiberiu Roth, președintele comunității evreiești din Brașov.

În prezent, se află în fază finală amenajarea unui  Spatiu Memorial, in curtea Sinagogii din strada Poarta Scheii nr 29.  Propunerea referitoare la curtea menționată a fost făcută în ideea celerității în realizarea proiectului, întrucât ea fiind proprietatea Comunității Evreilor din Brașov, amenajarea propusa nu a necesitat atât de multe aprobări.

Monumentul  sobru, proiectat de arhitectul A. Samson, va purta gravate numele celor 239 de evrei născuți în Brașov, dintre care 81 copii și adolescenți si este dedicat memoriei evreilor din Transilvania de Nord, deportați și aproape toți exterminați la Auschwitz. Pe monument este gravat îndemnul de a NU UITA niciodată ororile Holocaustului.

Adiacentă  Monumentului se află o mică livadă cu vișini – ”Livada vieții” – alcătuită din pomi fructiferi plantați, câte unul în fiecare an, de câte un copil din Comunitatea Evreilor din Brașov.

Cu ocazia inaugurarii Spațiului Memorial, vineri, 23 mai 2014, ora 12.30, se va organiza o Adunare de Doliu  cu participarea autorităților, a reprezentanților autentici ai societății civile, a slujitorilor tuturor cultelor din Brașov, cu o participare cât mai largă a publicului brașovean și îndeosebi a tinerilor elevi și studenți de la școlile și universitățile din Braşov.

După Adunarea de Doliu va  avea loc un concert festiv, memorial, în Sinagoga din str. Poarta Schei cu participarea Filarmonicii ”Gheorghe Dima” și a Operei din Brasov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.