Seceta din ultimii ani afectează „Delta din Carpați“

Seceta din ultimii ani afectează „Delta din Carpați“

dumbravita delta carpatiComplexul piscicol Dumbrăviţa, arie de protecţie specială avifaunistică şi sit Ramsar – zonă umedă de importanţă internaţională, este situat în depresiunea Bârsei, în bazinul Oltului, la 25 de kilometri de municipiul Braşov.

Datorită biodiversităţii complexe întâlnite aici, Complexul piscicol Dumbrăviţa mai este denumit şi „Delta din Carpaţi“. Aria protejată, situată pe teritoriul comunelor Dumbrăviţa şi Hălchiu, se întinde pe 420 de hectare, dintre care 180 de hectare lacul de acumulare şi un complex de heleştee, precum şi zona din imediata vecinătate a luciului de apă acoperită cu plante emerse, stufăriş, păpuriş, rogoz, pâlcuri de salcie, fâneţe şi păşuni.
Fiind un paradis al păsărilor sălbatice, în rezervaţie au fost indentificate până în prezent peste 213 specii dintre care 196 protejate. Dintre speciile protejate care pot fi observate sunt raţa roşie, barza albă, barza neagră, stârcul roşu, cufundarul mic, acvila ţipătoare,stârcul pitic. Întreaga arie reprezintă cel mai important loc de concentrare a păsărilor de apă din judeţul Braşov şi unul dintre cele mai importante din centrul ţării.Pentru câteva specii de păsări cum sunt barza neagră, egreta mică, egreta mare, califarul alb, este zona cu cele mai mari efective observate în Transilvania. Aria protejată este singurul loc din Transilvania unde cuibăreşte cormoranul mic şi pescăruşul cu cap negru, iar stârcul roşu are cea mai mare populaţie cuibăritoare din Transilvania. Din 2012, alte câteva specii ca stârcul de noapte, stârcul galben şi egreta mică au început să cuibărească aici. Toamna anului 2013 a prilejuit un record al zonei şi chiar al Transilvaniei prin cel mai mare grup de berze negre în migraţie, în număr de 80, care au stat mai multe săptămâni pe heleşteele de la Dumbrăviţa. Atragerea şi menţinerea lor o perioadă se datorează unui management piscicol care ţine de exigenţele speciei.

Preşedintele filialei Braşov a Societăţii Ornitologice din România, prof. Dan Ionescu, a declarat că aria protejată este monitorizată, observându-se că de aproximativ doi ani, din cauza secetei în zona Rotbav, care aparţine de aria protejată, au început să dispară câteva bălţi.

‘Este un mare semnal de alarmă pe care îl tragem pentru a vedea ce se poate face având în vedere că schimbările climatice sunt din ce în ce mai accentuate. Dacă la Braşov nu au fost probleme cu precipitaţiile, în zonă precipitaţiile fiind în limite normale, de doi ani observăm că seceta s-a accentuat şi în această zonă. Vom continua să face monitorizări şi observaţii în mod regulat, dar se pare că, în următorii ani, vor apărea unele probleme la această arie protejată din cauza secetei’, a spus prof. Dan Ionescu.

El a adăugat că, în ultimii ani, pentru turiştii care vizitează aria protejată a căror număr este în creştere se organizează turismul de tip birdwatching cu un rol educativ asupra vizitatorilor, în special al copiilor. Prin strădania custozilor, pe cuprinsul ariei protejate s-a îmbunătăţit accesul pentru practicarea acestui turism, s-au montat panouri informative bilingve, s-au editat materiale despre păsările zonei, precum şi hărţi şi pliante despre aria protejată, a afirmat Dan Ionescu.

Pentru cei care ajung în această zonă, mai pot vizita cetăţile şi bisericile fortificate de la Feldioara, Rotbav şi Codlea, cetatea din Râşnov sau Castelul Bran, centrul istoric al Braşovului.
În prezent, întreaga suprafaţă de heleştee şi iazuri de la Dumbrăviţa face parte din situl Natura 2000 „Dumbrăviţa – Rotbav – Măgura Codlei“, iar pentru viitor se intenţionează ca situl Ramsar să fie extins şi să cuprindă întreaga arie de zone umede de la Feldioara – Măieruş – Arini – Hăghig, susţine conducerea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Braşov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.