Cum și când beneficiezi de pensia anticipată

Cum și când beneficiezi de pensia anticipată

casa de pensii brasovPensia pentru limita de varsta se acorda persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condițiile privind vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare.

La această oră, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbați si 63 de ani pentru femei, în condițiile în care stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei cât și pentru bărbați. Atingerea vârstei standard de pensionare și a stagiului minim de cotizare se face eșalonat, potrivit anexei nr. 5 din Legea nr. 263/ 2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei cat si pentru barbati – acest stagiu va fi atins eșalonat potrivit aceleiași anexe din lege.

Pensia anticipată se acorda persoanelor care au depășit cu 8 ani stagiul complet de cotizare – prin urmare se reduce vârsta de pensionare cu 5 ani din vârsta standard de pensionare.

Pensia anticipată partială se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum și celor care au depășit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani. Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă.

„Este foarte important ca persoana care depune dosarul de pensie la Casa Judeteana de Pensii Brasov sa asculte cu atentie indrumarile functionarului care preia documentele de inscriere la pensie si sa solicite tipul de pensie pentru care indeplineste conditiile legale de pensionare. De exemplu, în cazul în care persoana solicită pensie pentru limita de varstă, dar nu îndeplinește condițiile pentru acest tip de pensie, va primi decizie de respingere a dosarului de pensie chiar dacă ar fi îndeplinit condițiile pentru înscrierea la pensie anticipată“, a precizat Mady Brescan, directorul CJP Brașov.

Toate informatiile privind categoriile de pensie si conditiile in care pot fi acordate pot fi obtinute la sediul Casei Judetene de Pensii Brasov, Str. 13 Decembrie, nr. 43 A.

  1. Buna ziua!eu daca am 26 ani si 10 luni cotizati in tara si am mai lucrat in Italia,pot sa depun dosarul pentru pensie anticipata?acum avand varsta de 56 ani..Multumesc.

    Reply
  2. Balan Ecaterina . iunie 4, 2017, 5:56 pm

    Buna ziua .As avea si eu o intrebare . Sotul meu are stagiul complet de cotizare plus cei 8 ani peste cei 35 de ani de munca . La implinirea varstei de 60 ani poate iesi la pensie ? Si daca poate iesi la pensie poate lucra mai departe ? Multumesc .

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.