EXCLUSIV Un zărneștean va participa la competiția de schi-alpinism din Pierra Menta

EXCLUSIV Un zărneștean va participa la competiția de schi-alpinism din Pierra Menta

ciprian loluPierra Menta este numele unui adevărat fenomen competițional internațional în domeniul disciplinei sportive schi-alpinism.

Ajunsă la ediția a 29-a, manifestarea reunește sportivi de pe întreg mapamondul, detașându-se ca fiind o competiție la care iau startul peste 600 de sportivi, monitorizați de un staf organizatoric de 400 de persoane (organizatori, arbitri, voluntari etc.) și urmăriți și aplaudați de peste 4.000 de spectatori.

Zona montană în care de 29 de ani se desfășoară această competiție, în perioada 20-23 martie 2014, este masivul Pierra Menta – regiunea Savoie (Franta), atât startul cât și sosirea făcându-se din/în localitatea Arêches Beaufort. Pierra Menta este una din „trilogia” celor mai reprezentative competiții de schi-alpinism din Europa, alături de „Patrouille des Glaciers” (Suisse) și „Trofeo Mezzalama” – les grandes trois de schi de montagne.

CLICK pe poze pentru a se mări!

Concursul se desfășoară pe perioada a 4 zile, în echipe de câte doi membri. Fiecare etapă (zi) presupune parcurgerea unui traseu de cel puțin 20 de kilometri și o diferență de nivel cuprinsă între 2.300 și 2.600 de metri (atât pozitivă cât și negativă), iar în cursul celor patru zile diferența de nivel cumulată depășește 10.000 de metri. Fiind una dintre cele mai dificile competiții din lume, cu un grad de dificultate maxim, toți competitorii care doresc să participe sunt nevoiți să treacă printr-un un „filtru” al organizatorilor, în urma căruia sunt selectați pe baza unui CV din care să reiasă experiența în competițiile de acest nivel.

De-a lungul anilor, din Romania au participat trei sportivi. Anul acesta, Ciprian Lolu, de la Asociatia Club Alpin Zarnesti va concura la Pierra Menta fiind astfel cel de-al patrulea participant in istoria de 29 de ani a acestei competitii internationale.

Întrucât regulamentul concursului prevede echipe de câte doi concurenți, alături de Ciprian Lolu se va găsi Jean Michel Crasez, angajat al Jandarmeriei Montane Franceze din regiunea Savoie (serviciul salvamont francez) și, totodată, un vechi coechipier al zănreșteanului în competitiile internaționale din domeniul schi-alipinism.

CLICK pe poze pentru a se mări!

Zarnesteanul Ciprian Lolu este salvator montan, ghid montan si schi instructor, iar impreuna cu Jean Michele Crasez formeaza aceasta echipa in intentia de a inchega o mai stransa relatie de colaborare cu forumurile ce implica activitati cu specific montan si de salvare Montana din Franta.

“Prin prezenta la acest eveniment sportiv doresc sa fac cunoscut faptul ca si la noi in tara aceasta disciplina sportive este practicata cu din ce in ce mai mult profesionalism.

De asemenea, îmi doresc și să stabilesc o relație de colaborare cu serviciul salvamont din Franța (Jandarmeria Franceză), din care face parte coechipierul și prietenul meu Jean Michel“, a mai declarat Ciprian Lolu pentru newsbv.ro.

„Tot ceea ce am invatat de la Patrick Berhault si Philippe Magnin este sa imi urmez visul indiferent de toate obstacolele vietii, iar visul meu nu este altul decat sa incerc sa le urmez pasii”, ne-a mărturisit  Ciprian Lolu.

Astfel, in anu 2005 s-a nascut proiectul „82+“, sub sloganul „My dream is my life and my life is my dream”. Scopul acestui proiect este ca, timp de zece ani, cele 82 varfuri din Alpi, ce depasesc 4000 de m altitudine, plus inca cateva mai importante care nu au aceeasi inaltime, sa fie atinse.

Daca vremea va fi favorabila, dupa finalul concursului, acestei echipe i se vor alatura alti doi romani: Bogdan Ieney si Dragos Coman. Impreuna vor incerca sa atinga si alte varfuri importante din Alpi, cum ar fi: Barre des Ecrins, Dome des Ecrins, Dent d’Herens, Dent Blanche, Grand Combin, continuand apoi cu Haute Route (Chamonix – Zermatt, via Valsorey). Astfel, in prima parte a lunii aprilie, proiectul “82+” va fi cu un pas mai aproape de finalizare.

Sa le uram mult succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published.