Taberele de la Timiş sunt o ruină. Primăria are planuri mari pentru ele, dar rămâne de văzut de unde va avea şi bani

Taberele de la Timiş sunt o ruină. Primăria are planuri mari pentru ele, dar rămâne de văzut de unde va avea şi bani

tabaraMai multe clădiri construite în stil baroc, folosite înainte de anii ‘90 ca tabere şcolare în judeţul Braşov, alcătuiesc acum un peisaj trist, ţinând cont că au fost abandonate de stat şi lăsate pradă degradării.

Până la urmă, guvernanţii au luat decizia să dea în grija Primăriei Braşov cele trei tabere părăsite de mai mulţi ani, din zona Timiş – Dâmbu Morii, pentru a le moderniza şi a le reintroduce în circuitul taberelor, ţinând cont că în judeţ a mai rămas o singură tabără de stat la Predeal, din cele opt care funcţionau pe vremuri.

Primăria vrea să le transforme pe modelul pensiunilor

Primăria Braşov are în plan reabilitarea şi renovarea acestor clădiri, iar, în prezent, o firmă specializată lucrează la întocmirea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic pentru cele trei tabere.

Documentaţia ar urma să fie finalizată până la sfârşitul lunii martie, dată la care edilii vor ştii cu exactitate care sunt soluţiile din punct de vedere tehnic, pentru ca aceste imobile să fie din nou funcţionale, dar mai ales care ar fi valoarea lucrărilor. Rămâne de văzut, în funcţie de preţ, de unde se va găsi şi finanţare pentru aceste lucrări.

Locuri de joacă, terenuri de sport, dar şi o microfermă

Edilii au în plan ca fostele tabere din zona Timiş să fie proiectate să ofere condiţiile unor pensiuni de trei margarete. Lucrările proiectate trebuie să păstreze caracterul arhitectural existent (finisaje cu piatră naturală, lemn, iar acoperişul din ţiglă sau tablă) cu înveliş ceramic de culoare brun închis.

Dacă în urma expertizei specialiştilor se va constata că podurile sunt destul de rezistente, aceste vor fi şi ele amenajate. „Aceste tabere au rămas în paragină de ani buni şi pe nimeni nu a mai interesat să facă ceva acolo. Trebuie să le refacem în totalitate, astfel încât să poată fi redate circuitului de tabere şi copii să se poată bucura de ele”, a explicat primarul George Scripcaru.

Tabăra de la Dâmbul Morii are o suprafaţă de 1,83 de hectare, cea de la Timişul de Sus Colonia 1, 0,8 hectare, iar cea din Colonia 2, 0,96 de hectare. Totodată, într-una dintre aceste tabere edilii vor să amenajeze şi o microfermă. Totodată, lângă clădiri edilii îşi propun amenajarea unor locuri de joacă şi terenuri de sport pentru copiii de toate vârstele, amplasamanetele urmând să fie împrejmuite.

În prezent, spaţiile dezafectate nu mai amintesc cu nimic acum de complexele de altă dată pline de copii în orice anotimp.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.