Ziua Roșiei Montane, sărbătorită și la Brașov

Ziua Roșiei Montane, sărbătorită și la Brașov

alburnus maiorCu ocazia împlinirii a 1883 de ani de la prima atestare documentară a Roșiei Montane, sunteți invitati la proiecții de filme documentare, dezbateri și prezentări ale celor care sustin Roșia Montană.

La Brasov, programul va incepe cu proiectia unui film, urmata de discutii libere sustinute de arh. Stefan Balici, prof. Liviu Baciu, geolog Mihai Iacomir, geolog Goergeta Elisabeta Ionescu si  Sorin Jurca, localnic din Rosia Montana.
Ziua Roșiei Montane este un eveniment care promovează patrimoniul cultural și natural al Roșiei Montane și care își propune să accentueze importanța și necesitatea conservării și punerii în valoare a acestui patrimoniu de o valoare excepțională. Totodată, evenimentul aduce în dezbatere riscurile la care este supusă zona Roșiei Montane, prin propunerea de proiect minier aurifer în carieră deschisă a companiei Roșia Montană Gold Corporation.

Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar acum nu mai puţin de aproape 1883 de ani. Numele localităţii Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tăbliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în minele de la Roşia Montană, reprezintă actul de naştere al poporului român.
Evenimentul se va desfasura la Centrul Cultural Reduta, Strada Apollonia Hirscher nr.8 incepind cu ora 19.00, intrarea este libera.

Leave a Reply

Your email address will not be published.