Sportivi emeriți ai Brașovului, premiați de Consiliul Județean

Sportivi emeriți ai Brașovului, premiați de Consiliul Județean

Mihai Bâră și Cezar Nica, doi sportivi de renume internațional, care au dus faima Brașovului peste hotare, au fost premiați astăzi de Consiliului Județean Brașov, precizează site-ul oficial al instituției.

Mihai Bâră, antrenor emerit la schi și maestru emerit al sportului, campion și vicecampion mondial universitar (Brașov – 1951 și Polonia – 1956), triplu medaliat cu aur la Campionatul European Universitar (1958), câștigător al Cupei Europei la schi alpin (Germania – 1952) și multiplu campion național, este cel mai valoros schior pe care l-a avut România.

mihai baraNăscut la Predeal, Mihai Bâră este o legendă a schiului alpin din România, fiind deţinătorul primului şi singurului titlu de campion mondial universitar, cucerit în 1951, în Poiana Braşov. La finalul lunii ianuarie se vor împlini 63 de ani de la această uriaşă performanţă.
Cezar Nica a făcut parte din generația de aur a handbalului românesc, fiind component de bază al echipei României dublă campioană mondială (Praga – 1964 și Paris – 1970) și medalitată cu bronz la Campionatul Mondial din Suedia (1967). Cu echipa de club, Dinamo București, a câștigat Cupa Campionilor Europeni (1965), precum și multiple titluri naționale și Cupe ale României. În calitate de antrenor, Cezar Nica a câștigat Campionatul Mondial Universitar (1985) și trei ediții ale Cupei Balcanice.

Cezar NicaPovestea handbalistului Cezar Nica, câştigător al Cupei Campionilor în 1965, campion mondial în 1964 si 1970 şi medaliat cu bronz la Mondialele din 1967 începe la 13 octombrie 1940 în Codlea. Primul pas spre handbal vine odată cu mutarea la Liceul “Radu Negru” din Făgăraş. “Handbalul în 11 a pulsat mereu în Făgăraş. Chiar din cele mai vechi timpuri se juca pe străzi, în şcoli şi chiar în combinatele chimice. Oamenii adorau acest sport şi îl practicau în aer liber. În acea vreme, noi practicam toate sporturile în liceu. Domnul Dumitru Lupescu, antrenorul campioanei României Dinamo Braşov (1953 şi 1958) m-a îndrumat spre handbal. Iniţial, am făcut parte din echipa liceului, apoi, sub îndrumarea sa, am făcut pasul spre juniorii echipei locale Chimia. Ca junior am debutat în echipa de seniori în anul 1959, când Chimia Făgăraş devenea campioana României la handbal în 11. Doi ani mai târziu am repetat succesul”, mărturisea cu nostalgie anul trecut, în Jurnalul Național, Cezar Nica.
Mihai Bâră și Cezar Nica au fost felicitați și aplaudați la scenă deschisă de către toți cei prezenți la ședința Consiliului Județean Brașov. Pentru performanțele lor deosebite și pentru modul exemplar în care au făcut cinste Brașovului în competițiile naționale și internaționale, ambii au primit câte o diplomă de excelență și o plachetă de recunoaștere a meritelor lor pe plan sportiv, înmânate de președintele Consiliului Județean Brașov, Aristotel Căncescu.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

0 Shares
Share via