Afacerea spaţiilor verzi scoasă la licitaţie. Vezi ce sume sunt în joc pe următorii opt ani

Afacerea spaţiilor verzi scoasă la licitaţie. Vezi ce sume sunt în joc pe următorii opt ani
Foto: Arhivă

Foto: Arhivă

27 ianuarie 2014 La intervenția șefului C0misiei de Buget – Finanțe, Cătălin Leonte, perioada pentru care se va concesiona acest serviciu a fost redusă la doar 4 ani, evident cu reducerea aferentă a sumelor privind prestarea acestui serviciu.

26 ianuarie 2014 Primăria Braşov va scoate la mezat contractul de delegare de gestiune prin concesiune a serviciilor publice de amenajare şi întreţinere zone verzi.

Firma care va câştiga contractul se va ocupa de întreţinerea spaţiilor verzi pe o perioadă de opt ani şi va răspunde de 192 de zone verzi din oraş de la parcuri, sensuri giratorii şi scuaruri, până la grădinile dintre blocuri.

Totodată, firma care va câştiga acest contract, de 45.161.290 de lei, va trebui să plătească Primăriei o garanţie de bună execuţie de 5% din valoarea contractului, pentru toată perioada de 8 ani, care îi va fi înapoiată firmei la momentul încetării contractului. Operatorului i se va interzice însă prin prevederile caietului de sarcini, ce va fi supus aprobării consilierilor locali în şedinţa de astăzi, subconcesionarea serviciului public de amenajare şi întreţinere zone verzi în toată această perioadă.

 După un an de contract, firma poate majora preţurile!

Firma care va câştiga licitaţia va plăti şi o redevenţă de 5% din veniturile realizate, fără TVA, Primăriei, care va fi achitată semestrial. Un rol important în vederea atribuirii licitaţiei sunt şi tarifele percepute atât pentru operaţiunile de îngrijire a zonelor verzi, cât şi pentru achiziţia de materiale dendrofloricol.

Astfel, la licitaţie va primi numărul maxim de puncte firma care va avea cel mai mic tarif pentru operaţiunile executate. „Va fi declarată oferta câştigătoare cea care va întruni cel mai mare punctaj dintre ofertele admisibile. Punctajul maxim pe care îl poate cumula oferta câştigătoare este de 100 de puncte”, se precizează în caietul de sarcini.

 Tarifele se vor putea ajusta şi/sau modifica anual la solicitarea operatorului, după primul an de activitate, în conformitate cu dispoziţiile legale în domeniu cu aprobarea Consiliului Local, în raport cu evoluţia parametrului de ajustare, în baza cererilor de ajustare însoţite de documentaţia de fundamentare a tarifelor pe elemente de cheltuieli.

De exemplu, pentru amenajarea zonelor verzi şi a parcurilor, se vor cheltui în acest an 5,2 milioane de lei, faţă de 4,8 milioane de lei în 2013, însă suma este diminuată faţă de acum doi ani când s-au cheltuit 5,9 milioane de lei, iar pentru achiziţia de material dendrologic s-a păstrat aceeaşi alocare ca şi anul trecut, de 1,5 milioane de lei

 Câi bani se bagă în spaţiile verzi, oficial, în 2014

Noul operator va trebui să se ocupe şi de unele investiţii, în ceea ce priveşte administrarea spaţiilor verzi. Astfel, în Parcul Trandafirilor, care are o suprafaţă de zonă verde de aproximativ 23.600 mp, va trebui să monteze un sistem de irigare, instalat în subteran, complet automatizat, prin care să fie udat atât gazonul, cât şi florile plantate în parc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.