blog-logo

Vel Pitar, cel dintâi… țepar. Pâinea cu cartofi este făcută cu fulgi…

Vel Pitar, cel dintâi… țepar. Pâinea cu cartofi este făcută cu fulgi…
foto: Nova TV

foto: Nova TV

Amplă acțiune de control a inspectorilor de la Protecția Consumatorilor în Brașov, la producătorii de pâine, după ce legislația a fost modificată, începând cu 15 ianuarie (amănunte AICI).

După cum era de așteptat, nu toți respectă noile prevederi legale, iar cele mai mutle nereguli au fost găsite la pâinea cu cartofi, a precizat Sorin Susanu, comisaul șef al Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorului (CRPC).

„Noul ordin al ANPC stabilește foarte clar ce au voi și ce nu au voie în mod explicit, pentru că unii producătorii înțelegeau să păcălească consumatorii, prin oferirea unie pâini albe, colorate în anumite forme (ca să se obțină așa-zisa pâine neagră – n.r.).  O altă problemă este informarea corectă a consumatorului. Spre exemplu, aici avem o pâine pe care scrie că este cu cartofi (este vorba despre pâinea de la Vel Pitar, dar Sorin Susanu nu a avut voie să dea numele societății – n.a.). Dar dacă ne uităm pe spatele ambalajului, la ingrediente, vedem că 9% din această pâine are fulgi de cartofi. Fulgii de cartofi sunt cu totul alt produs față de cartof. Există societăți care folosesc fulgi fabricați din cartofi deshidratați, dar există, din păcate, foarte multe sortimente de fulgi de cartofi, care de fapt este o compoziție chimică și nu au nicio legătură cu cartoful, care au foarte multe E-uri și care nu mai apar în lista de ingrediente“,  a precizat Susanu.

Alte articole:   Primăria Codlea scoate la licitație amenajarea zonei recreaționale Maial

În ceea ce privește pâinea neagră, șeful CRPC Brașov spune că aceasta poate fi obținută folosind doar anumite sortimente de făină de grâu și nu diverși coloranți. De asemenea, produsele alergogene din compoziție trebuie specificate foarte clar la produsele de panificație, pentru ca perosanele care au astfel de probleme de sănătate să nu fie afectate.

În ceea ce privește pâinea care nu este ambalată, acesta poate fi comercializată fără să existe vreo etichetă cu termenul de valabilitate, însă aceasta poate fi vândută în cel mult 24 de ore de la momentul în care iese din cuptor.

În timpul controlului, o brutărie a fost închisă. Controalele vor contionua în perioada următoare, iar agenții economici găsiți în neregulă riscă amenzi de până la 30.000 de lei.

Distribuie dacă îți place!
 1. Pai v-as recomanda piure din fulgi de cartofi….este exceptional….dar cred ca stiati asta deja….

  Reply
 2. nu mai fierbe nimeni cartofi sa faca paine pierderea este mare , necesita timp si personal tot ce se gaseste in Brasov, Covasna ,Harghita se face cu FULGI

  Reply
 3. Felicitari pentru Protectia Consumatorului. Este una dintre institutiile de care chiar ma simt reprezentat!

  Reply
 4. Cine cumpara paine cu numele asta CIUDAT, vel-pitar ?????? Dreaquuuuuuuuuuu ………

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.