blog-logo

Mircea Sevaciuc, consilierul lui Socaciu pe problemele novembriștilor

Mircea Sevaciuc, consilierul lui Socaciu pe problemele novembriștilor
Mircea Sevaciuc

Mircea Sevaciuc

Mircea Sevaciuc – unul dintre participantii la revolta stegarilor din 1987 – a anuntat, in cadrul unei conferinte de presa – ca a devenit consilierul personal al ministrului secretar de stat al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1989, Victor Socaciu, pe probleme ce tin de specificul noiembristilor.

Pe de altă parte, trebuie spus că acesta este unul dintre dizidenții care nu au acceptat ca Asociația 15 Noiembrie să devină anexă și mijloc de propagandă politică, indiferent despre ce partid este vorba.

Alături de el, sunt nume sonore și respectabil din rândul protestatarilor care au fost în primele rânduri la data de 15 noiembrie 1987.

Alte articole:   Monitorul Oficial va fi accesibil gratuit integral online. Noul format va permite inclusiv căutarea în interiorul documentelor

Revolta anticomunistă din 1987 s-a declanșat la Uzina de Autocamioane Brașov, printr-o grevă începută în noaptea de 14 noiembrie de muncitorii din schimbul III și continuată a doua zi cu un marș până în centrul orașului, în fața Comitetului Județean al Partidului Comunist Român. Refuzul autorităților comuniste de a dialoga cu demonstranții a provocat luarea cu asalt a sediului județenei de partid. Portretul dictatorului Nicolae Ceaușescu a fost doborât de pe frontispiciul clădirii și incendiat.

A urmat intervenția trupelor speciale de securitate, anchetarea a 500 de manifestanți, la Brașov și la București și procesul din 3 decembrie 1987 care s-a soldat cu condamnări între 3 luni și șase ani la locul de muncă și deportarea unui număr de 61 de muncitori în județele Botoșani, Suceava, Vâlcea, Vaslui, Galați, Mureș și Miercurea-Ciuc. Alte 17 persoane au avut domiciliul obligatoriu în Brașov.

Alte articole:   VIDEO Accident la Patria. Cum a pătruns o mașină în intersecție, deși semaforizarea funcţiona

Din cei 61 de muncitori deportați, 14 au decedat pe parcursul anilor din diverse cauze, iar din cei peste 30 care sunt în viață, unii s-au întors, după 1989, în Brașov, alții au rămas în zonele în care au fost deportați. Două persoane încă mai lucrează la Roman S-A la secția turnătorie

Pe de altă parte, trebuie să precizăm că, recent, pe youtube, a fost postat un filmuleț unde sunt prezentate câteva caricaturi la adresa liderului Asociției 15 Noiembrie 1987.

Acest articol este proprietatea newsbv.ro şi este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parţială a conţinutului se poate face doar cu citarea sursei – „newsbv.ro“ cu link către articolul respectiv!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate