La 100 de ani, veteranul de război Nicolae Balica a fost onorat de rupeni

La 100 de ani, veteranul de război Nicolae Balica a fost onorat de rupeni
  • Balica nicolaeEroi au fost, eroi sunt încă
  • Şi-or fi în neamul românesc!
  • Căci rupţi sunt ca din tare stâncă
  • Românii orişiunde cresc.

Versurile poeziei “Pui de lei”, scrisa la reduta de la Plevna, in perioada 1877-1878, de ostasul Ioan Nenitescu, au anticipat parca jertfa celor care au aparat Romania…

Sacrificiul suprem l-au facut peste 30 de rupeni in al doilea razboi mondial. O parte din scrisorile celor de pe front se gasesc la Muzeul Etnografic „Vasile Borcoman“ din Rupea, dar spre bucuria noastra o parte din cei care au fost inrolati in armata romana, supravietuitorii, veteranii nostri de razboi,  au fost prezenti pe scena, la Casa de Cultura Rupea. Astfel, odata cu implinirea varstei de 100 de ani a dlui. Balica Nicolae, a fost organizat un eveniment omagial de Primaria Rupea si Asociatia Ramidava XXI Rupea!

Ce stim despre Balica Nicolae? S-a nascut la data de  23 octombrie 1913. Stim ca varsta de 100 de ani nu este o povara, ci o bucurie, pentru ca niciodata nu se plange de nimic, pentru ca-si priveste si acum familia cu dragoste si se bucura de fiecare reusita a membrilor acesteia. Stim ca este iubit de cei cinci nepoti, noua stranepoti si un stra-stranepot. Stim ca intors din muntii Tatra a continuat sa vada partea frumoasa a vietii si totodata a continuat sa se daruiasca pamantului si familiei…asa cum au facut, de altfel, foarte multi dintre cei care au luptat pentru glia stramoseasca. Au trecut cei 100 de ani ca o clipa, ne spune dl. Balica Nicolae, dar uită de toate și este fericit ca isi tine in brate stra-stranepotul, un lucru la care nu se gandea in tinerete.

Gestul organizatorilor poate fi considerat infim pentru  cei 100 de ani  ai domnuui Balica Nicolae, dar s-a dorit sa  i se aminteasca jocul din Tanarog din  zilele de sarbatoare si de maialurile din Rond, asa ca pe scena au evoluat: Fanfara Taraneasca Rupea si Ansamblul  Rujita, taragotistul Gheorghe Radu, apoi Seniorii Cetatii, un cor barbatesc de exceptie, Grupul folk “Murmur de Chitara”.

Domnul Balica Nicolae ramane in comunitatea cohalmeana un model de vointa si optimism, un model de curaj si dragoste pentru familie si tara.

Crenguta Babet

N.R. Astăzi Vineri, în șența de plen a Consiliului Județean, la propunerea vicepreședintelui Mihai Pascu, plenul a decis alocarea sumei de 3.000 de lei veteranului de război care s-a întors cu bine acasă din Munții Tatra.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.