Noi minciuni despre cât de bine este la Tetkron

Noi minciuni despre cât de bine este la Tetkron

Gigacalorie, calorifer, cetPrețul gigacaloriei la Brașov rămâne același ca anul trecut, 170 de lei, pentru cei 12.000 de abonați rămași în sistemul centralizat, a declarat luni, viceprimarul Brașovului, Răzvan Popa.

„Căldura pentru brașovenii rămași în sistemul centralizat este asigurată de o societate privată care folosește cogenerarea de înaltă eficiență pentru a produce energie termică și energie electrică. Pe noi ne interesează energia termică care este furnizată la un preț, sub prețul de producție al CET-ului, societate care în acest moment este închisă pentru că este în insolvență. Sistemul de încălzire centralizat construit înainte de 1990 este supradimensionat față de necesități, ceea ce înseamnă că pierderile sunt foarte mari”, a spus viceprimarul, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, pierderile sunt de două feluri: tehnice—din cauza conductelor foarte mari și a rețelei foarte lungi și financiare—care rezultă din faptul că sunt foarte puțini abonați față de câți ar trebui să fie ca sistemul să fie eficient.
„Faptul că, ani de zile, nu s-au făcut niciun fel de investiții ne-a adus în situația de acum, când costurile pentru a redimensiona tot sistemul sunt foarte mari și nu se pot face toate odată. Ne-am propus ca, în următorii 2-3 ani să reușim să reabilităm mai mult de 50% din ceea ce înseamnă rețea. Am început cu partea de transport, care este mai puțin costisitoare decât cea de distribuție, și apoi probabil vom intra pe partea de distribuție, unde întotdeauna Guvernul a sprijinit în proporție de 30-40% aceste investiții”, a afimat Răzvan Popa.
Conform acestuia, datorită prețului mic al gigacaloriei, câteva zeci de persoane s-au rebranșat la sistemul centralizat de încălzire, instituțiile publice fiind „în topul” acestora.
El a precizat că școlile și instituțiile publice aflate în subordinea Consiliului Local au fost rebranșate sau sunt în curs de rebranșare, stabilindu-se că, dacă se merge pe sistemul centralizat se fac economii la bugetul local.
„La ultima estimare făcută în această primăvară pentru școli, s-a observat că economia făcută lunar pentru plata căldurii în sistem centralizat față de cel cu centrală proprie este undeva la 200.000 de lei pe lună. Mai avem cereri de rebranșare din partea Inspectoratului Județean de Poliție, câteva cămine și clădirea Aulei Universității „Transilvania”, câteva blocuri care se află în construcție. Proprietarii se lasă convinși mai greu având în vedere istoria CET-ului”, a explicat viceprimarul.
Municipalitatea a implementat în urmă cu doi ani un proiect pilot cu contorizare pe verticală, cu ceas la fiecare apartament la un bloc, atât pentru cei aflați în sistemul centralizat cât și pentru cei cu centrale de apartament care au fost monitorizați timp de o lună. Suma pe care a trebuit să o plătească la sfârșit de lună a fost mai mică cu 50-60 de lei față de sistemul de încălzire cu centrală proprie.
„Există încă reticență pentru revenirea la sistemul centralizat, dar, în timp, acest sistem de contorizare individuală se va face cu investiții foarte mari. Cei care s-au debranșat în ultimii ani trebuie aduși în sistem, dar este greu. De exemplu, avem cartierul Valea Cetății cel mai modern construit în anii ’83-’84, cel mai căutat, unde toți locatarii sunt debranșați de la sistemul centralizat. Doar o grădiniță și o școală din tot cartierul primesc căldură în sistem centralizat”, a mai spus viceprimarul.
Sursa citată a adăugat că municipalitatea se află în discuții avansate cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru accesarea unui credit pentru reabilitarea rețelei și contorizarea individuală pe fiecare apartament, în valoare de 12 milioane de euro, pentru om perioadă de nouă ani, cu o dobândă de 2,70%. Jumătate din sumă ar merge pentru partea de reabilitare a rețelelor, iar cealaltă jumătate pentru contorizare, a subliniat viceprimarul.
Potrivit acestuia, la ora actuală, în Brașov, sunt 12.000 de abonați racordați la sistemul centralizat de încălzire, față de 80.000 în anul 1990.

Alte articole:   ADN, primul partid care a depus la Biroul Electoral liste complete pentru Consiliul Județean

Întrebări pentru actualii edili, dacă au răspunsuri și dacă au voie să răspundă:

 1. De ce nu se face un referendum pe tema sistemului centralizat de termoficare? Oare mai sunt dispuși brașovenii să plătească din taxele și impozitele lor un sistem bugetofag?
 2. De ce trebuie să plătim bani grei pentru subvenții (cum ar fi „majorări“ de capital) care ajung, mascat, prin Tetkron SRL, la afaceriști veroși gen Mihai David, din politica locală?
 3. De ce nu se spune că prețul real al Gigacaloriei este cu mult mai mare decât cel produs cu o centrală de apartament?
 4. De ce nu se spune nimic despre taxele nesimțite impuse brașovenilor care vor să scape de „binefacerile“ sistemului centralizat de încălzire?
 5. Care este interesul PSD, care conduce afacerile termoficării centralizate la nivelul municipiului,  de a da subvenții doar unei mici părți a populației Brașovului, indiferent de venituri, dar care sunt clientela Tetkron, restul fiind debranșați sau locuiesc în cartiere în care nu pot fi racordați la sistemul centralizat?
 6. Cât costă publicitatea mincinoasă a Tetkron, plătită din bani publici?
 7. De ce PSD acum, când este la șefia sistemului centralizat, nu mai realizează auditul financiar în această afacere? Când am fost mințiți? În campania electorală când era criticată majoritatea PDL și primarul George Scripcaru sau acum, când ei sunt la putere?
 8. Care este situația financiară e Tetkron? Care este valoarea restanțelor la furnizorul de agent termic? Care este datoria clienților la Tetkron și de când datează restanețele? Este solvabilă societatea Consiliului Local Tetkron la această oră? Nu cumva înființarea Tetkron a fost o afacere prin care s-a urmărit doar lichidarea CET și vânzarea activelor acestuia pe bani de nimic, dar problema încasării banilor de la populație a rămas aceeași, în sarcina Tetkron?
Alte articole:   Accident rutier cu o victimă, pe DN13!

CITEȘTE ȘI:

 

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...
 1. Măi mogule Sebastian Dan, vrei sa-ti raspund eu? Punctual? Mi-a dat voie greierașul cel mic, cu frac si joben!

  Reply
 2. ai voie de la stapanire sa vorbesti? vezi sa nu iti taie astia din greseala gazul, ca la Tetkron nu vei fi niciodata racordat 😛

  Reply
 3. Sebastian Dan , hai sa-ti spuna tata!

  Răspunsurile in ordinea intrebărilor :

  1.Pentru că la referendum nu merg nici eu, nici tu, nici cei ca noi care nu vor fi racordati niciodata.Si nici multi altii care nu mai au incredere in mincinosi Si pentru ca la referendumul asta gura noastră rosie nu mananca suficient.

  2.Trebuie sa platim bani grei pentru ca fomica este mare, dupa 8 ani de pascut in stabulatie libera.

  3. Ca sa prinda prostul. Arunci momeala, stiuca musca, tragi la mal banu!

  4. Pentru ca unii au platit aceste taxe care vor sa descurajeze debransarea. Cine a platit, nu se mai intoarce, cine vrea sa plateasca, o face la RedKron.

  5.Intrebare de prost! Esti PROST Sebastian Dan? Procedura roșie, standard! Insufli omului neputinta, induci saracie, apoi ghici de unde vine salvarea?

  6. Nu o sa afli! Daca te ducea capul , aflai cine are contractul de publicitate!

  7. Pentru ca auditul scoate nereguli la suprafata! Am fost mintiti permanent. Si inainte si dupa!

  8. Bussines to Bussines, Party to Party.

  Reply
 4. Alexandru Petrescu nu ar fi firesc sa nu imi bat eu capul cine ia banii de publcitate, mai ales ca sunt bani publici? e o informatie pe care trebuie sa o ofere ei pe tava. Au intrebat ei consilieri locali si li s-a dat cu tifla. intrebarea era retorica, pentru ca este evident ca exista cineva care ia cascavalul gros. a se vedea schema aia cu contractele de publicitate la niste ziare sa scoata suplimente inainte de alegerile lcoale de anul trecut si care au incasat banii, dar nu au facut nimic.
  despre procedura standard a PSD nu cunosc nimic. recunsc, sunt prost, dar macar intreb 😛

  Reply
 5. Sebastian Dan , lasa ma , ca te lamuresc eu. numa incet! de aia ne-a educat sistemul, sa lamurim!

  Reply
 6. tektron cea mai de kkt firma cu cei mai de kkt directori.sa le tin lumanarea la mormant directorilor de la tektron.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate