Orgoliile politice vor dizolva Consiliul Local?

Orgoliile politice vor dizolva Consiliul Local?

consiliul localLiniștea din politicul brașovean, unde toată lumea a dat-o la pace, a fost stricată de sentința prin care hotărârea de înființare a comisiilor de specialitate ale Consiliului Local a fost anulată de Tribunalul Brașov.

În fapt, consilierul local Christian Macedonschi (FDGR) a solicitat instanței să ia act că o majoritate din Consiliul Local i-a blocat nelegal accesul la comisiile de specialitate și a fost lăsat pe dinafară și să oblige forul legislativ să îl repună în drepturi. Ceea ce s-a întâmplat. Dar pentru a înțelege acest lucru, trebuie sî ne întoarcem în urmă cu un an și jumătate, după alegerile locale, când Macedonschi a candidat la funcția de primar și a obținut vreo 9.000 de voturi. La acea vreme, el era perceput ca fiind o a treia cale, departe de USL (PNL și PSD) și PDL, partide care s-au perindat la putere și au dezamăgit de fiecare dată.

Practic, candidatura lui Macedonschi a fost în avantajul lui Scripcaru. Pentru că el a „rupt“ voturi de la nemulțumiții față de politica lui Băsescu – Boc – Udrea – Scripcaru. Cu voturile lui Macedonschi, candidatul USL, Cătălin Leonte ar fi fost primar la această oră. De aici supărarea celor din PSD și PNL (la acel moment), care l-au izolat în Consilul Local. Pe de altă parte, nici Scripcaru nu îl vede cu ochi buni pe Macedonschi, după ce l-a atacat în campania de la alegerile locale. În acest context, Macedonschi și-a cerut dreptatea în instanță.

Când se părea că timpul a mai estompat aceste neînțelegeri, a venit sentința pe care newsbv.ro a anunțat-o în exclusivitate pentru opinia publică. A fost ca o lovitură de bâtă la un care cu oale. Reacția celor din PSD, prin viceprimarul Răzvan Popa, a demonstrat că PSD nu a „înghițit“ încă pierderea alegerilor pentru postul de primar.

Practic, ce spune Răzvan Popa, poate avea consecințe care sunt doar în avantajul celor de la PDL. Deciziile Consiliului Local se pot lua doar în ședințe extraordinare, cele ordinare nefiind legale întrucât nu poate funcționa legal fără comisiile de specialitate. Și dacă s-a forța nota, hotărârile respective sunt nule…

Dacă nu cedează Macedonschi, să renunțe la proces, și nici gruparea majoritară din Consiliul Local, să-l  primească într-o comisie, iar cum procesele în România pot dura câteva luni, se poate ajunge la dizolvarea Consiliului Local. Legea administrației publice spune că, dacă nu au loc trei ședințe ordinare consecutiv, atunci forul legislativ se dizolvă, prefectul ia act de această situație și anunță Guvernul, care trebuie să stabilească o dată pentru alegeri (și nu așa cum nu o face pentru fucnția de primar la Apața).

Acum, intereresant este de văzut cine are de câștigat într-o asemenea situație. Fără un candidat comun la Primărie, USL cred că se va „rupe“, iar PNL și PSD va candida pe liste separate. Evident, parte dintre actualii consilieri în funcție nu se vor mai regăsi pe poziții eligibile, la ambele partide. PSD, în speță, chiar va avea de dat explicații cum stă treaba cu promisiunile electorale (transport gratuit pe RAT pentru pensionari, mai ales că noul director de la RAT este membru PSD), cum stă treaba cu echitatea socială în care doar o mică parte dintre brașoveni primesc subvenții la încălzire (cei racordați sau rămași capivi la Tetkron) din banii grosului populației etc.

Cu această ocazie, am putea vedea dacă „elefantul“ care se crede PSD nu este cumva un cățeluș zgribulit, care va umbla cu coada între picioare. Nici cei de la FDGR și PPDD nu cred că vor mai obține atâtea voturi cât să primească un mandat de consilier local. „Locomotiva“ Macedonschi nu va mai avea același efect, iar PPDD există, dar lipsește cu desăvârșire. Mai mult, nici nu mai există acel context național anti-PDL și nici zero tv, iar președintele Dan DIaconescu e dat pierdut și declarat nul.

Așa că singurii care au de câștigat sunt cei din PDL. Scripcaru și-a conservat imaginea de gospodar care „face“, chiar dacă Guvernul Ponta i-a tăiat banii de investiții. Mai mult, cooperarea în plan administrativ dintre PNL și PDL ar putea aduce modificări inclusiv în ceea ce privește numele persoanelor care sunt viceprimari. Unul dintre posturi ar putea să ajungă la PDL, iar celălalt la PNL, dar nu cu Adrian Atomei în funcție. Cei interesați de politică știu de ce…

 1. buna analiza. dar de cam mănâncă în funduleț….

  Reply
 2. Christian Macedonschi
  Buna Dimineata,

  pozitia ANTIDEMOCRATICA A domnului Viceprima PSD Razvan Popa ma dezamageste profund, nu o inteleg deoarece este fara logica si fara nici o baza legala si ma face lupt pentru drepturile celor care m-au ales.

  In loc sa-mi folosesc timpul si contactele internationale in folosul dezvoltarii orasului nostru iubit pentru a atrage investitori si pentru a crea locuri de munca noi si atractive pentru brasoveni, imi pierd timpul pe coridoarele judecatoriei pentru a-mi recastiga drepturile fundamentale de ales local care mi le confera legea 215.

  Traim intr-o Europa Unita in anul 2013 unde pozitii discriminatorii si antidemocratice,ca acea a domnului Viceprimar Popa, nu pot fi permise.

  Reply
 3. Lasă, că se ajunge cumva la un compromis. Nu îsi poate permite PSD-ul sa angajeze o nouă lupta. Așa că, ori o solutie de compromis ori o situatie ca asta încă 3 ani.

  Reply
 4. Mai Macedonschi, deja seamana a razboi personal intre tine si Razvan Popa! Eu cred ca el exprima pozitia PSD. Risti sa pici in penibil! Pana si Răzvan Răzvan Boacă, care nu stie politichie, iti poate spune asta!

  Reply
 5. Domnul Viceprimar PSD Razvan Popa a iesit in media cu pozitia lui ANTIDEMOCRATICA si discriminatorie asa ca dansul devine automat tinta mea. De tacea filozof ramanea!

  Reply
 6. Era o poziţie necesară. Sistemul reacţionjează.!

  Reply
 7. Răzvan Boacă crezi tu ca asta e o reactie?? părerea mea este ca greii din politica brasoveana calca apa in acest subiect

  Reply
 8. Alexandru Petrescu nu e razboi personal – razboiul e la nivel de bazbuzuci

  Reply
 9. trebuie si pionii sa pape ceva. nu?

  Reply
 10. Unde-i lege nu-i tocmeala: ergo, instanta a rezolvat cazul. Nu e nimic aici de comentat, legalitatea nu se comenteaza in niciun fel.
  Cineva vorbea ma sus de compromis. Tin sa reamintesc ca, (scuzati cacofonia) compromisurile tin in rahat tara si neamul asta inca din perioada ei sud-balcanica…

  Reply
 11. DE ACORD INTUTOTUL CU ARTICOLUL, MULTA BULIBASALA CU CONSILIUL ASTA LOCAL, PROBLEMELE SUNT, AU FOST SI VOR MAI FI ATITA TIMP CIT INFRACTORUL TORTIONAR NICOLAE PARASCHIV, FOST MAIOR DE SECURITATE PREZIDEAZA ATIT LA PRIMARIE CIT SI LA CONSILIUL LOCAL. SECRETARUL E SECRETAR, DAR NIMENI NU MAI SPUNE NIMIC DE TRECUTUL SAU, DE DECIZIA DEFINITIVA DATA DE CNSAS CA COLABORATOR AL POLITIEI POLITICE COMUNISTE, SI NE MAI MIRAM CUM MERGE TREABA ATIT PE PLAN LOCAL CIT SI IN TARA. HOTIILE FACUTE DE ACEASTA RELIGVA SECURISTO-COMUNISTA VOR IESI LA IVEALA MAI DEVREME SAU MAI TIRZIU, ORICIT S-AR OPUNE UNII, IAR CEI CARE I-AU FOST PARTASI, PT CA SUNT LEGATI OMBILICAL DE FOSTUL SISTEM, COMITIND DE-A LUNGUL ANILOR FARADE LEGI VOR PLATI IN FATA JUSTITIEI. DOMNULE PRIMAR GEORGE SCRIPCARU, TI-AM MAI ZIS-O SI TI-O MAI ZIC, DEGEABA PUI BETOANE DACA N-AI ONOARE, AI TOLERAT CU BUNA STIINTA LINGA DUMNEATA SEMNIND ACTE COT LA COT. NU CUMVA AI SI DUMNEATA UN ANGAJAMENT CU FOSTA SECURITATE, CA PREA SUNTETI PARTENERI?! PARDON , TOVARASI!

  Reply
 12. SA NE MAI ADUCEM AMINTE DOMNULE PRIMAR GEORGE SCRIPCARU, LA MOARTEA ZIARISTEI MARIA PETRASCU, NE-AM INTILNIT EU ERAM IN A 15-A ZI DE GREVA FOAMEI PT DEMITEREA SECURISTULUI SECRETAR DE PRIMARIE NICOLAE PARASCHIV, TU ERAI IMBRACAT FRUMOS, SANATOS SI CU MULTA PUTERE DE MUNCA IN ATI BATE JOC DE MOARTEA UNUI ZIARIST CARE A MURIT LA DATORIE, CAUZA FIIND SI SECURISTUL CARE-L PROTEJEZI. ATUNCI MI-AI PROMIS, DOMNULE PRIMAR GEORGE SCRIPCARU SA AM RABDARE CA ACEASTA PROBLEMA SE VA REZOLVA IN MAXIM DOUA LUNI, AU TRECUT DE ATUNCI APROAPE DOI ANI DE ZILE, IAR DUMNEATA DOMNULE PRIMAR VREI SA SCOTI SECURISTUL LA PENSIE DIN PRIMARIE. DAR ITI ADUC AMINTE DOMNULE PRIMAR CA ESTI OM SI DUMNEZEU NU BATE CU BATUL!

  Reply
 13. […] staţie autobuzul de la 8.35 şi să plece abia cu ăla de la 8.55? Probabil că nu, că-s ocupaţi să se joace cu găletuşele-n nisip prin comitetele şi comiţiile […]

  Reply
 14. BINE AR FI DACA I-AR MINCA SI PE ALTII, DAR LA NOI E PACE PE SUBIECT!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.