E de bine? Fabrica de îmbogățit minereul de uraniu se extinde

E de bine? Fabrica de îmbogățit minereul de uraniu se extinde

uzina rLa Uzina „R” de la Feldioara va fi prelucrat minereu de uraniu din Carpaţii Orientali, în vederea obţinerii materiei prime pentru centrala nucleară de la Cernavodă.

Unitatea va prelucra anual între 80.000 de tone şi 120.000 de tone de minereu. Compania Naţională a Uraniului a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Braşov o documentaţie privind realizarea unei uzine de preparare a minereurilor uranifere.

Uzina va funcţiona între 2016 şi 2035 pe o suprafaţă de 146.890 de metri pătraţi. În raportul depus la APM Braşov, se arată că vor fi folosite cele mai performante tehnologii şi tehnici de procesare a minereurilor de uraniu existente la această dată pe plan mondial.

„Întreaga activitate din perimetrul Sucursalei Companiei Naţionale a Uraniului Feldioara – inclusiv amplasamentul noii uzine de preparare se desfăşoară în limitele zonei controlate din punct de vedere al radioprotecţiei. Proiectul nu este amplasat într-o zonă naturală sau în apropierea unei arii de interes ecologic”, se arată în documentul depus la APM Braşov.

Pentru început, unitatea va prelucra uraniul extras din zăcământul Crucea-Botuşana, apoi va deschide zăcământul de la Tulgheş-Grinţieş.

Platforma Feldioara (Uzinele ”R” și ”E”) a fost concepută şi construită ca urmare a necesității de a se prelucra minereul de uraniu din ţară, în conformitate cu programul nuclear național din perioada 1970-1980. Prin activitatea celor două uzine, România este singura ţară din Europa care produce în prezent combustibil nuclear pentru centrale nuclearo-electrice de tip CANDU.

 

  1. […] Astfel, a fost liniște deplină când s-a anunțat că va mai fi construită o fabrică unde vor fi preluc…la Feldioara, lângă deja celebra Uzina „R“. […]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate