Țucunel: Industria forestieră a ajuns la mâna exportatorilor

Țucunel: Industria forestieră a ajuns la mâna exportatorilor

nicolae tucunelPriorităţile şi viziunile pentru dezvoltarea industriei lemnului în judeţul Braşov în perioada 2014-2020 au fost discutate miercuri în cadrul întâlnirii cu tema „Perspective pentru industria lemnului din Braşov 2020“, la care au participat reprezentanţi ai Camerei de Comerţ şi Industrie, Universitatea „Transilvania“, Agenţia Metropolitană Braşov, reprezentanţi ai mediului de afaceri din industria lemnului din judeţ.
Având în vedere potenţialul judeţului, dar şi faptul că lemnul este una dintre marile şi importantele resurse ale României este nevoie ca acest domeniu să fie dezvoltat în continuare, investiţiile să fie de mai mare amploare în domeniul prelucrării lemnului şi de aceea este necesar să existe o strategie clară pentru perioada următoare.
„Regiunea Centru, în care se află şi Braşovul, exploatează anual un volum de 4,5 milioane de metri cubi de masă lemnoasă, fiind depăşită doar de Regiunea Nord-Est care exploatează cinci milioane de metri cubi de masă lemnoasă. În total aceste două regiuni depăşesc 50% din tot ce se exploatează în România. Iată un motiv pentru care acordăm această deosebită atenţie zonei în care ne aflăm. Avem investiţii mari în judeţul Braşov în ceea ce priveşte prelucrarea lemnului, de altfel cele mai mari investiţii în acest domeniu sunt în cele două regiuni, Centru şi N-E. În principal investiţii cu capital străin, preponderent austriac. Ceea ce dorim să aducem în atenţia celor care doresc să investească este ceea ce numim exploatări forestiere, care asigură materia primă pentru cei care prelucrează, în ideea de a avea acest lanţ foarte bine pus la punct, cu un scop foarte clar la final, acela ca mare parte din această masă lemnoasă să rămână în România şi tot mai puţin să ia calea exportului în formă brută“, a declarat preşedintele Asociaţiei Forestierilor din România şi preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov, Nicolae Ţucunel.
Sursa citată a mai spus că lipsa finanţării în acest domeniu de activitate face ca tot mai multe societăţi comerciale să nu poată beneficia de tehnologie de lucru modernă ceea ce dă un aspect rudimentar acestei activităţi, unde trebuie intervenit foarte repede.
O altă problemă cu care se confruntă societăţile care exploatează masa lemnoasă este lipsa drumurilor forestiere. România are în prezent şase metri liniar de drum forestier/ha, în timp ce Austria are 35 de metri liniari sau Germania 45 de metri liniari, nemaivorbind de ţările nordice, sau de media europeană care este de 30 de metri liniari.
Tăierile ilegale de lemn rămân în continuare o mare problemă şi deocamdată nu există o soluţie, un concept clar pentru rezolvarea ei.
În ceea ce priveşte accesarea de fonduri europene în perioada 2014-2020, pentru domeniul forestier sunt alocate doar 200 de milioane de euro din cele 7-8 miliarde de euro care trebuie accesate de ţara noastră începând cu anul 2014.
„Această sumă este egal cu zero. Asta este o chestiune care arată ce lipsă de interes este la nivelul conducerii ţării privind viitorul pădurii româneşti, a domeniului forestier şi a mediului în care trăim. Încercăm să atragem investiţii şi investitori străini care să înţeleagă că pot să vină aici şi să găsească zona în care să-şi realizeze investiţiile“, a mai afirmat preşedintele Asociaţiei Forestierilor din România, parteneră în organizarea întâlnirii.
La rândul său, rectorul Universităţii „Transilvania“ Ioan Vasile Abrudan a declarat că cele două facultăţii din cadrul Universităţii „Transilvania“, cea de Ingineria lemnului şi cea de silvicultură şi exploatări forestiere, pregăteşte viitori specialişti în domeniu.
„Sunt foarte multe locuri de muncă disponibile în sectorul de industrializare a lemnului însă paradoxal, candidaţi sunt mai puţini la Facultatea de ingineria lemnului decât la Facultatea de silvicultură şi exploatări forestiere. Industria lemnului în zona Braşovului este un domeniu de perspectivă care lucrează cu o materie regenerabilă şi trebuie să facem cunoscut tinerilor acest lucru. În ultimii trei ani, România a exportat cu cel puţin un miliard de euro mai mult decât a importat lemn şi produse din lemn“, a subliniat rectorul Universităţii „Transilvania“.
Abrudan a ţinut să precizeze că Facultatea de Ingineria lemnului lucrează în prezent la numeroase contracte de cercetare.
Directorul Agenţiei Metropolitane Braşov, Dragoş David a susţinut că este necesară crearea unei strategii pentru perioada 2014-2020 având în vedere această resursă importantă cum este lemnul, de care beneficiază comunitatea braşoveană, dar trebuie creată o strategie clară în care să se implice atât mediul de afaceri cât şi cel universitar şi administraţia publică locală.

Leave a Reply

Your email address will not be published.