Macedonschi critică bătaia de joc de la CNAS

Macedonschi critică bătaia de joc de la CNAS

cristian macedonschiLuna trecută, CNAS a trimis sute de decizii de impunere, toate pe aceeaşi sumă, indiferent de destinatar. Mai exact, orice contribuabil care are un depozit cu dobândă la bancă este obligat să plătească CAS pe dobânzile respective.

CNAS-ul a luat baza de date cu aceste persoane şi a trimis aceeaşi decizie de impunere la toată lume, indiferent de ce dobânzi au, indiferent dacă plătesc deja CAS sau nu. Aceste detalii nu contează, toată lumea plăteşte 536 de lei, indiferent de venitul câştigat din dobânzile bancare, indiferent dacă sunt angajaţi şi firma le plăteşte deja CAS-ul, indiferent desituaţia reală a veniturilor, spune Christian Macedonschi. Baza de impozitare pentru toată lumea este exact aceeaşi, si anume salariul minim pe economie.

„Concluzia? Cozi de zile mari la CNAS. Oamenii nu înţeleg ce se întâmplă, de ce li se cer aceşti bani, despre de venituri sau dobânzi e vorba. Probabil CNAS se bazează pe două lucruri: unii nu au timp de cozi şi plătesc să scape, alţii nu pricep despre ce e vorba şi plătesc fiindcă aşa cred că trebuie. Restul stau 4-5 ore la coadă (alţii fac coada de câteva ori, prima dată ca să afle de ce hârtii justificatoare au nevoie, a doua oară ca să şteargă datoria), pentru ca doamna de la ghişeu să vadă ce venituri are fiecare şi să rezolve problema. Sunt de parere ca demnitatea cetatenilor este calcata in picioare si Forumul German Brasov nu poate fi de acord cu astfel de proceduri. Nu este posibil ca un functionar CNAS sa raspunda la intrebarea unui contibuabil daca ar putea trimite prin posta clarificarile: «Nimeni nu sta sa citeasca ce vine cu posta». Este o impertinenta extraordinara, iar acesti functionari publici ar trebui sa inteleaga ca sunt platiti din banii acestor contribuabili. Este imposibil sa tii oamenii de la ora 5 dimineata la coada ore in sir, in conditile de canicula si de cod portocaliu“, a delcarat astăzi consilierul local FDGR.

Macedonschi a mai precizat ca functionarii CNAS nu si-au indeplinit la timp datoria de a informa contribuabilii si de aceea sunt nevoiti sa aplice o lege din 2007 (legea 95/2007,  OUG 92/2003 si  Hotararea Presedintelui CNAS 617/2007) la jumatatea anului 2013.

„Cer de urgenta ca  aceasta situatie sa se remedieze si CNAS-ul sa informeze cetatenii corect, complet  si la timp, in scris, si sa le dea posibilitatea acestora sa trimita reclamatiile, contestatiile sau orice alte documente prin posta pentru a evita cozile infernale din fata institutiilor“, a încheiat Macedonschi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.