
Actuala biserică evanghelică fortificată din Criţ are o istorie de peste şapte veacuri, biserica iniţială, amintită pentru prima dată în 1270, prăbuşindu-se, iar procesul efectiv de fortificare începând abia în secoului al XV-lea.
La iniţiativa şi sub coordonarea Fundaţiei Michael Schmidt, orga bisericii a fost supusă unui proces laborios de restaurare, care a costat aproximativ 50.000 de euro, după cum ne-a declarat fondatorul asociaţiei. De asemenea, şi lăcaşul de cult a fost renovat în totalitate, cu o finanţare europeană obţinută de Biserica Evanghelică, recăpătându-şi farmecul de odinioară. Inaugurarea bisericii şi a orgii au fost marcate, ieri, printr-o slujbă, dar şi un concert special de orgă, muzică de fanfară sau dansuri tradiţionale săseşti, evenimentele făcând parte din Săptămâna Culturală „Ţara Ovăzului”, care se desfăşoară în mai multe sate transilvănene din judeţ până pe 4 august.
Mircea Geoană, printre invitaţii de onoare
„Această săptămână culturală a început cu inaugurarea orgii din satul meu natal. Am fost plăcut impresionat că au venit peste 600 de persoane la acest eveniment ceea ce ne demonstrează că zona devine interesantă pentru turişti şi sper să nu fie ultima dată. Intenţionăm să facem acest eveniment în fiecare an. Procesul de restaurare al orgii a durat aproximativ un an şi este aptă să funcţioneze pentru următorii 80 de ani”, a precizat Michael Schmit, fondatorul asociaţiei care îi poartă numele.
„Orga este regina instrumentelor şi fără ea nu poate exista un regat. Ne bucurăm că putem avea şi orga la concerte şi sperăm că de acum încolo vom putea desfăşura cât mai multe evenimente aici”, a completat episcopul Bisericii Evanghelice, Reinhard Guib, care a oficiat şi slujba de sfinţire.
La festival au participat personalităţi ale vieții culturale, precum şi invitaţi din străinătate, printre care muzicianul german de origine română Peter Maffay, care prin Fundaţia Tabaluga este unul din iniţiatorii proiectului cultural „Țara Ovăzului”, dar şi fostul preşedinte al Senatului Mircea Geoană, alături de soţia sa.
Prima mențiune documentară a unei orgi în Criț datează din 1699, când este notată prezența unui constructor de orgi în sat. În 1699 este menționat și un organist.
Orga barocă, restaurată de specialişti elveţieni
Actuala orgă cu 1450 tuburi, construită de maestrul Johann Thois la începutul secolului XIX, a fost supusă unor reparații în 1908 de către firma Einschenk din Brașov.
În ultimii ani, starea sa nu mai permitea utilizarea la parametri normali. Pentru a atrage atenția asupra nevoii de restaurare, muzicieni locali au inițiat evenimente în biserica din Criț, ca de exemplu concertul Laudate din anul 2009. La inițiativa Fundației Michael Schmidt s-a demarat în anul 2011 restaurarea acestei orgi istorice, având sprijinul activ al Asociatiei Saşilori plecaţi din Criț în Germania (HOG Deutsch-Kreuz). De asemenea, multe persoane au ales sa facă donații, preluând patronajul tuburilor orgii. Operațiunile de restaurare au fost efectuate la atelierul din Hărman de către experții Barbara Dutli şi Ferdinand Stemmer din Elveţia.
- Biserica fortificata din Crit (50)