Brașovul, penultimul loc în topul național al analfabeților

Brașovul, penultimul loc în topul național al analfabeților

elevi scoala „La 20 octombrie 2011 erau 245.400 persoane analfabete”, a anunţat INS la finele săptămânii trecute, când a prezentat rezultatele finale ale recensământului populaţiei din 2011.

Potrivit acestora, „numărul persoanelor analfabete s-a redus la jumătate faţă de cel înregistrat la recensământul din anul 2002„, atunci când INS înregistra peste 508.000 de persoane care nu ştiu să scrie şi să citească.

În topul judeţelor cu cei mai mulţi analfabeţi, atât că număr, dar şi că procentaj raportat la populaţia totală, se regăsesc judeţele din Sudul şi Sud-estul României precum Giurgiu, Călăraşi, Teleorman, Ialomiţa sau Tulcea, în timp ce Capitală şi o parte din judeţele din Vestul, Centrul şi Nord-Estul ţării au înregistrat cei mai puţini analfabeţi – sub 1%.

Deşi faţă de recensământul din 2002 numărul analfabeţilor s-a micşorat cu circa 50% la nivel de ţara, scăderea nu a avut un caracter uniform. Judeţe precum Maramureş, Dolj, Olt, Teleorman sau capitală Bucureşti au înregistrat cele mai puternice scăderi (60-70%), în timp ce în judeţe precum Vrancea numărul persoanelor analfabete a scăzut cu doar puţin peste 16%.

, în topul judeţelor cu cei mai mulţi analfabeţi se află judeţul Giurgiu, atât la numărul persoanelor astfel înregistrate, cât şi că procent din întreagă populaţie a judeţului. Astfel, în judeţul Giurgiu au fost înregistrate 10.161 persoane analfabete – adică 3,61% din populaţia judeţului.

În continuarea topului judeţelor cu cel mai mare procentaj de analfabeţi se regăsesc judeţele Călăraşi (9.795 persoane / 3,19%) şi Ialomiţa (8.082 persoane / 2,95%).  La capătul opus, înregistrând un procent de analfabeţi de doar 0,17% (3.342 de persoane) se află municipiul Bucureşti.

Pe penultimul loc în acest top, dar la o mai mare distanţă în ceea ce priveşte procentajul de persoane analfabete raportat la populaţia totală a judeţului, se regăseşte judeţul Braşov (3.505 / 0,63%), iar pe penultimul loc se află judeţul Sibiu (2.753 / 0,69%).

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.