Concurs de bătut toaca la Victoria

Concurs de bătut toaca la Victoria

Festival de batut toaca VictoriaA noua ediţie a Festivalului Internaţional de bătut toaca se va desfăşura marţi, la Biserica „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena“ din oraşul Victoria.
80 de copii cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani din judeţele Braşov, Argeş, Botoşani, Bihor, Prahova, Satu-Mare, Iaşi, Mehedinţi, Călăraşi, Hunedoara, Suceava, Ialomiţa, Bacău dar şi din alte ţări – Ucraina,Ungaria şi Italia – participă la ediţia din acest an a festivalului.
Festivalul începe luni seara cu slujba de Vecernie de la ora 17.00, după care va fi organizat un foc de tabără.
Marţi dimineaţa, copiii îmbrăcaţi în costume populare vor avea o întâlnire cu primarul localităţii după care vor susţine un scurt program artistic în faţa Casei de Cultură, apoi se vor deplasa spre Biserica „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena“, unde se va desfăşura festivalul, a declarat, pentru Agerpres, părintele Octavian Smădu de la Biserica „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena“, iniţiatorul şi organizatorul festivalului.
„Festivalul a început în anul 1995 când s-a organizat prima competiţie locală. Totul a început încă din anul 1994 când s-a dat în folosinţă biserica şi când, mai mulţi copii care veneau şi ne ajutau la diverse treburi, tot băteau toaca. Atunci mi-a venit ideea să desfăşor un concurs cu cei care doreau să bată toaca şi apoi treptat s-a ajuns la acest festival. Sunt foarte mulţi copii care ar dori să ajungă la festival, dar din cauză că ei trebuie să-şi plătească deplasarea până la Victoria renunţă. Problema cea mai mare a festivalului este jurizarea copiilor. Nu putem greşi, copiii sunt foarte sensibili. Noi urmărim sunetul la toacă, şi nu bătăile şi de aceea juriul este format din specialişti de la Seminarul Teologic din Făgăraş, Maica Paraschiva de la Mănăstirea Cârţişoara care bate toaca de foarte mulţi ani şi epitropul din oraşul Victoria“, a declarat părintele Octavian Smădu.
Fiecare copil va bate toaca un minut şi jumătate. Copiii vor primi ca premii iconiţe, cărţi religioase, dulciuri. Din anul 2005, festivalul a dobândit caracter internaţional. Manifestarea este organizată de Biserica „Sf. Împăraţi Constatin şi Elena“ din oraşul Victoria cu sprijinul Consiliului Local Victoria a Consiliului Judeţean Braşov şi a numeroşi sponsori.

Distribuie dacă îți place!
Alte articole:   VIDEO Prinţul Charles: Îl număr printre strămoşii mei pe Vlad Ţepeş, ceea ce ar explica de ce o parte din mine se simte acasă în România
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate