Povestea micului. Unde sunt cei mai buni mititei în Brașov?

Povestea micului. Unde sunt cei mai buni mititei în Brașov?

mici-mititeiPovestea micului românesc a început în urmă cu peste 100 de ani, iar de-a lungul timpului preparatul autohton şi-a câştigat popularitatea pe grătarul tuturor românilor. Legenda spune că primul mic a fost mâncat în Centrul Vechi al Capitalei, fiind inventat dintr-o întâmplare.

Premierul României a reuşit recent să amâne interzicerea micului de către Comisia Europeană. Producerea tradiţionalului mic ar fi trebuit să devină ilegală de la 1 iunie din cauza unor ingrediente considerate nesănătoase de autorităţile europene. În timp ce asociaţiile din domeniu sunt determinate să găsească o reţetă tradiţională românească care să fie patentată la nivel european, mititeii rămân în continuare un fel de mâncare pe cât de popular, pe atât de necunoscut.

Povestea micului a început în Bucureşti, în urmă cu mai bine de un secol, atunci când un bucătar iscusit din Capitală, Iordache Ionescu, le pregătea clienţilor săi mai multe preparate la grătar. Cârciumarul Ionescu, aşa cum era cunoscut printre clienţii localului, avea o reţetă excepţională de cârnaţi, renumită în tot oraşul.
Într-o zi, cârciumarul muncea de zor la cârnaţii pregătiţi la grătar, dar maţele în care învelea carnea tocată s-au terminat. Văzând că cererile la cârnaţi sunt din ce în ce mai multe, Iordache Ionescu a luat o bucată din „aluatul cârnatului“ şi a pus-o pe grătar fără niciun fel de maţ. Primul care a gustat invenţia cârciumarului a rămas impresionat de gustul „mititelui“, iar noul produs s-a transformat în vedeta localului din centrul oraşului.

Unde sunt cei mai buni mici din Brașov?

Cunoscatorii isi amintesc si de localul lui Folosea, din Cristian, unde se savurau niste mititei extraordinari, laudati de mari specialisti in domeniu. Dupa arestarea lui Folosea (patronul localului), iesisera vorbe ca ar fi fost facuti din carne de caine…

După părerea prietenilor pe care i-am sondat „scurt“, astăzi cei mai buni mititei pot fi mâncați la „Roata Norocului“ și la „Ceasul Rău“. Renumiți sunt și micii de la Burtea (un bucătar renumit din Brașov), la Rapid, lângă gara CFR Brașov.

În schimb, cea mai bună carne pentru mici poate fi cumpărată de la… Selgros, dar cunoscătorii dezvăluie magazinul „ungurului“ de lângă Piața Tractorul și cea vândută de producătorul de pe strada Micu Klein.

Evident sunt opinii subiective, așa că vă invităm și pe voi să vă spunți părerea: unde se mănâncă cei mai buni mici în Brașov și de unde cumpărați carne când mergeți „la iarbă verde“?

Într-una dintre reţetele de mici prezentate de Radu Anton Roman se foloseşte inclusiv frişca. 
După părerea mea, la care ţin destul de mult, chiar dacă-s subiectiv din când în când, aşa se făceau micii odată, chiar şi-n Muntenia, cu smântână nefermentată. Frişca asta fermenta, micii creşteau şi se făceau pufoşi, având un gust bun şi sănătos. Chimicalele ca bicarbonatul au infectat târziu bietul mic şi i-au bălăcărit prospeţimea şi fineţea naturale. 1 kg carne de vacă (gât, coadă, antricot), 500 g carne porc (pulpă), 1 vârf de cuţit de chimen pisat, 1 linguriţă de boia, 1 linguriţă de cimbru uscat, 1 vârf de cuţit de ienibahar, 1 căpăţână de usturoi, sare, piper, după pofta, 2 linguri de smântână nefermentata (frişcă), 4 linguri de supă carne. Se toacă repetat carnea, de 3-4 ori, se sărează, se lasă să respire la rece 5 ore. Se amestecă carnea cu restul bunătăţilor (mai puţin frişca) şi se mai toacă o data şi iar se lasă 1 noapte, la rece, să se primească intre ele. Se freacă cu frişca neîndulcită, îndelung, să se înfoaie, şi se lasă la hodină şi-o noapte – acum sunt numai buni de jar, iar ca fagul de Năsăud nu ştiu vreun lemnuţ să ardă Se dau la masa cu pită şi hrean.

  1. La Rapid e băşcălie: scump, arşi, minusculi. Nu mai e ce-a fost cândva.

    Reply
  2. Cei mai buni mici sant la Roata Norocului. Acolo nu se cumpara mici ,acolo se fac ,ei isi fac mici si sant nemaipomeniti ,nu sant micuti ,nu sant sarati ca in alte locuri unde mancanci si dupa bei 7 kg de apa ,si nu te umflii de la ei ,poti manca 7 mititei si tot ai mai manca.Este singurul loc unde Recomand cu incredere . O zi buna si pofta mare .

    Reply
  3. Cei mai buni mici în Brașov sunt la Roata Norocului.

    Reply
  4. Mititeii la origini nu sunt romanesti, ce se prepara la noi, este o varianta a ceva des intalnit in Sud-Estul Balcanilor, si care la origini are kebab-ul.
    Wkipedia:
    „Ćevapi (pronounced [tɕɛv̞ǎːpi]) or ćevapčići (formal diminutive, [tɕɛv̞ǎptʃitɕi], ћевапчићи) is a grilled dish of minced meat, a type of kebab, found traditionally in the countries of southeastern Europe. They are considered a national dish in Bosnia and Herzegovina,[1] and in Serbia.[2][3][4] They are also common in Croatia, Montenegro, Slovenia, as well as in Republic of Macedonia, Bulgaria, Romania, Czech Republic, Slovakia, Austria and the Italian provinces bordering Slovenia.

    They are usually served of 5-10 pieces on a plate or in a flatbread (lepinje or somun), often with chopped onions, sour cream, kajmak, ajvar, cottage cheese, minced red pepper and salt. Bosnian ćevapi are made from two types of minced beef meat, hand mixed and formed with a funnel, while formed ćevapi are grilled. Serb ćevapčići are made of either beef, lamb or pork or mixed. Macedonian, Croatian, Bulgarian and Romanian varieties are often made of both pork and beef.
    Ćevapčići has its origins in the Balkans during the Ottoman expansion into southeastern Europe and developed through the Middle Ages into a regional specialty similar to the kofte kebab.”

    Reply
  5. Le recomand see you caldura iubitorilor de mici sa vina si pana la Sacele. In Poiana Angelescu la Restaurant Benciu pot servi mici deliciosi facuti dupa o reteta proprie. Nu trebuie ratati!

    Reply
  6. Cei mai buni mici din Brasov sun la Beraria Ciucas, sunt o aparitie noua in Brasov, micii sun imensi, sa speram ca nu o sa-i strice!

    Reply
  7. Adevarat , cand venim in Romania este un obligat sa mergi la Ceasul Rau sa mananci mici . Ospatarii sant foarte atenti , micii sant buni, gustosi.
    In setembrie venim iara .
    Este un local de recomandat.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate