Criză de personal! Un asistent social se ocupă de peste 30 de copii, în centrele de plasament din Braşov

Criză de personal! Un asistent social se ocupă de peste 30 de copii, în centrele de plasament din Braşov

centru plasamentOrganigrama Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Braşov a fost redusă prin prevedere guvernamentală, în 2010, de la 1.400 de angajaţi, la doar 1.100. În realitate însă, Direcţia are doar 878 de angajaţi, mulţi dintre aceştia părăsind sistemul, în ultimii trei ani, din cauza salariilor mult prea mici. S-a ajuns astfel în situaţia ca în unele centre de plasament din Braşov o îngrijitoare să aibă grijă de peste 30 de copii. Pentru a acoperi posturile deficitare, volumul de muncă a angajaţilor Direcţiei Copilului a crescut simţitor chiar dacă salariile au rămas aceleaşi. „Salariile sunt foarte mici. Cei care au vechime ajung să primească 1.000 de lei pe lună, iar media este undeva la 800 de lei”, ne-a explicat Gheorghe Durnă, director adjunct al DGASPC Braşov.

Angajările rămân tot blocate

Directorul general al Direcţiei, Virginia Martin, a precizat că în continuare legislaţia este deficitară şi blochează angajările. „Din 2010, nu am mai putut face angajări decât o persoană la şapte plecate, ceea ce a dus la acest deficit de personal. Acum, legea prevede o angajare la fiecare angajat plecat, dar numai în condiţiile în care avem bugetul aprobat pe tot anul. Însă noi avem bugetul aprobat doar până în octombrie şi la rectificare din vară ni se repartizează pe restul perioadei. Aşa a fost tot timpul aprobarea de buget, iar din această cauză nu putem face în continuare angajări. Aceste neajunsuri le-au fost expuse şi reprezentanţilor Ministerului Muncii şi sperăm să găsim înţelegere pentru a se debloca situaţia”, a subliniat Virginia Martin.

În total, în cele 27 de centre de plasament şi case de tip familial din judeţ sunt instituţionalizaţi 625 de copii, centrele funcţionând la capacitate maximă. „De exemplu, chiar dacă într-un centru unde avem 20 de copii în plasament, cu handicap, şi unde raportul trebuie să fie de un angajat la un beneficiar, există 20 de angajaţi, între aceştia este inclus şi şeful de centru, şi contabilul şi şoferul. În plus, cum programul este non-stop, iar îngrijitorii sunt împărţiţi pe ture, astfel că avem aproximativ 5 angajaţi pe tură la 20 de copii”, ne-a explicat Durnă. Situaţia este similară în toate centrele ţinând cont că angajaţii trebuie să acopere întreaga zi, astfel că se ajunge la situaţii în care volumul de muncă este mult prea mare pentru un angajat.

Deplasările, cu bani din buzunarul angajaţilor

Mai mult, şi deplasările personalului DGASPC în teritoriu sunt o mare problemă, după ce, tot în 2010, Guvernul Boc a decis să reducă raţia de combustibil la maşini la doar 100 de litri pe lună. „Avem de mers în teritoriu pentru a evalua la domiciliu situaţia persoanelor netransportabile, dar avem şi alte urgenţe de efectuat Suntem în situaţia de a nu putea efectua toate deplasările, fiindcă dacă depăşim raţia alocată, Curtea de Conturi ne impută sumele în plus faţă de standarde”, s-a mai plâns directorul DGASPC Braşov.

Angajaţii Direcţiei nu beneficiază de nici o facilitate la transportul în comun, ci doar copiii, asistenţii trebuind să îşi plătească transportul atunci când îi duc pe copii la şcoală sau la analize.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.