„Teroristul nr. 1 al Belgiei“, condamnat la 15 ani de închisoare

„Teroristul nr. 1 al Belgiei“, condamnat la 15 ani de închisoare

Francisc BancsaUn bărbat din Braşov a fost condamnat la 15 ani de închisoare la Curtea de Apel Alba Iulia, pentru tentativă de omor de omor calificat şi deosebit de grav, infracţiune ce a avut loc în Belgia.

Francisc Bancsa a fost în perioada 1993 – 1997 liderul unui grup de gangsteri care a terorizat mai multe oraşe din Belgia şi care este autorul a peste 20 de jafuri armate.

În cazul unui al doilea inculpat judecat în dosar, Ion Incze, instanţa a menţinut decizia Tribunalului Alba de încetare a procesului penal pe motiv că acesta a fost condamnat pentru infracţiunile de care este acuzat, la pedeapsa de 14 ani de închisoare, în Belgia. Soluţia Curţii de Apel Alba Iulia mai poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Francisc Bancsa (57 ani) poreclit de presa belgiană „teroristul nr. 1 al Belgiei“, „Sfinxul“ şi „Detonatorul“ a primit un spor de pedeapsă la Curtea de Apel. Tribunalul l-a condamnat iniţial la 12 ani de închisoare.    Bancsa a fosta fost condamnat de Tribunal la un total de 68 de ani de închisoare pentru 9 infracţiuni cum ar fi 3 de tâlhărie, 2 de tentativă de omor, lispire de libertate în mod illegal, falsificare de valori straine, lipsire de libertate în mod ilegal. Bărbatul va executa, însă, pedeapsa cea mai grea, majorată, la Curtea de Apel, la 15 ani.

Instanţa a contopit această pedeapsă cu o alta de 7 ani de închisoare primită  în România pentru trafic de droguri. De asemenea, judecătorii au mai dispus deducerea din pedeapsă a perioadei de 8 ani (2000 – 2008) cât a stat în arest preventiv, precum şi cei aproape 3 ani executaţi din pedeapsa pentru trafic de droguri. Cu alte cuvinte, Francisc Bancsa a executat 11 ani şi mai are de stat după gratii doar aproximativ 4 ani.   Bărbatul mai trebuie să plătească 28.000 de euro către patru părţi civile din Belgia. În plus s-a decis menţinerea sechestrului pe bunurile sale în scopul recuperării sumei de 343.681 euro. Sentinţa poate fi atacată la Curtea de Apel Alba Iulia. „Sfinxul“ a fost achitat pentru alte 12 infracţiuni, printre care şi cea de omor calificat şi deosebit de grav, pe motiv că nu este autorul faptelor.

„Locotenentul” Ion Incze condamnat în Belgia   În cazul inculpatului Ion Incze, Tribunalul Alba a decis încetarea procesului penal pentru toate cele 13 fapte. Judecătorii au motivat că bărbatul a mai fost condamnat în Belgia pentru aceste infracţiuni. Incze a primit 14 ani de închisoare. Francisc Bancsa a fost poreclit „Sfinxul“ pentru tăcerea pe care a păstrat-o în privinţa infracţiunilor comise, dar şi „Detonatorul“ pentru atacurile armate asupra unor magazine, bănci şi transporturi de bani. Între anii 1979 – 1983 a activat în Legiunea Străină. În anii ’80 s-a stabilit în Belgia, unde a dobândit şi cetăţenia belgiană, pe lângă cea română.   În februarie 1997, poliţia belgiană a făcut primele arestări, dar Bancsa a reuşit să scape şi s-a ascuns în Braşov. În 23 martie 1998, în apartamentul său au fost găsite trei pistoale Kalasnikov, nouă încărcătoare şi 272 de cartuşe. A fost trimis în judecată în 2001.

Procurorii belgieni l-au acuzat de uciderea a doi bărbaţi şi de rănirea gravă a altor două persoane. Nu a recunoscut niciodată acuzaţiile aduse de anchetatori.    Potrivit informaţiilor apărute în presa română la începutul anilor 2000, trei belgieni acuzaţi că între anii 1988-1997 au participat la 27 de jafuri armate în Belgia au fost audiaţi de procurorii Tribunalului din Namur, unde a început procesul acestora, şi au susţinut că românul Francisc Bancsa, considerat „inamicul numărul unu al Belgiei”, a fost tot timpul şeful bandei. Potrivit ziarului belgian „Vers L’Avenir”, Dimitri Awoust, Mârc Goffard şi Giovanni Ruzzu au declarat în timpul audierilor că Francisc Bancsa a fost tot timpul şeful bandei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.