După circul din Sănătate, primim și pâinea!?

După circul din Sănătate, primim și pâinea!?
foto: Robert Lazar

foto: Robert Lazar

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov va primi în acest an mai multe fonduri pentru programele naţionale de sănătate, a anunţat luni directorul spitalului, dr. Adrian Albotă, într-o conferinţă de presă la Prefectura Braşov.

Declarația survine după un atac virulent la adresa șefului CAS Brașov, Călin Răuția, acuzat de șefii Consiliului Județean că   împarte banii mai mult la spitalele private, iar cele publice sunt aduse în stare de faliment. Mai mult, ca să deblocheze situația, Guvernul a trimisi bani la Brașov pentru plata arieratelor către furnizorii de utilități, medicamte și servicii.

Unitatea cu cele mai multe datorii acumulate este Maternitatea din Braşov. Aici, în ultimele 6 luni, CJAS nu a alocat bani nici măcar pentru plata integrală a salariilor angajaţilor. Prin recenta Hotărâre de Guvern, Maternitatea braşoveană va primi 1,6 milioane lei. 300.000 de lei va primi şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, 280.000 de lei Spitalul de Pneumoftiziologie, 212.000 de lei vor ajunge la Spitalul de Copii, 178.000 de lei va primi  Spitalul de Psihiatrie şi Neurologie iar 50.000 de lei vor intra în bugetul Spitalului Orăşenesc din Rupea.

„Datorită noului contract cadru care se va semna cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) până la sfârşitul acestei luni, la Secţia Ortopedie vom putea pune câte două-trei proteze de şold şi de genunchi pe zi, lista de aşteptare fiind de peste un an. Şi pentru Secţia de Cardiologie am cerut suplimentarea fondurilor, pentru că avem aparatura necesară, dar ne lipsesc specialiştii. În câteva zile organizăm un concurs pentru ocuparea a trei posturi de medici specialişti şi astfel nu vor mai fi probleme. În prezent, o echipă de medici specialişti din alte judeţe vin la Spitalul Judeţean trei zile pe săptămână pentru a rezolva cazurile, dar avem nevoie ca în fiecare zi să fie medicii prezenţi în spital. Oricum, din punctul de vedere al finanţării situaţia s-a mai îmbunătăţit faţă de anii trecuţi şi eu sper ca odată cu semnarea contractului cu CJAS, pacienţii să nu mai fie nevoiţi să-şi mai procure unele medicamente când sunt internaţi în spital“, a precizat managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, dr. Adrian Albotă.
Prefectul Mihai Mohaci şi vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Mihai Pascu şi Mihai Popa s-au întâlnit luni, la sediul prefecturii, cu managerii celor şase spitale din municipiul Braşov subordonate CJ, după ce aceştia s-au plâns că reprezentanţii CJAS acordă sume mai mare spitalelor private din municipiu decât spitalelor publice.
„O să solicit Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate un control de fond care să urmărească anumite obiective privind aspectele contradictorii şi aplicarea normelor de contractare. Nu aş fi dorit ca directorii de spitale să se plângă CJ, ci aş fi vrut ca aceste discuţii să aibă loc la nivel de casa judeţeană de sănătate şi Prefectură care este reprezentantul Guvernului în teritoriu. La întâlnirea de luni de la prefectură am vrut să văd un punct de vedere al CJAS faţă de cele semnalate de managerii spitalelor“, a spus prefectul Mihai Mohaci.
El i-a asigurat pe locuitorii judeţului că se fac toate eforturile ca să se pună accentul pe finanţare şi pe programele pentru spitalele de stat, dar şi pe actul medical, iar acolo unde nu există capacitate să fie susţinut de spitalele private.
La rândul lui, directorul CJAS, Călin Răuţia, a declarat că până la sfârşitul lunii mai se va finaliza contractarea şi semnarea definitivă a actelor adiţionale.
„Contractarea s-a realizat în condiţii optime conform normelor în vigoare, iar activitatea spitalelor poate să decurgă în condiţii normale. S-au semnat actele adiţionale pentru primele luni urmând ca în funcţie de creditul bugetar să deblocăm rezerva şi să facem rectificarea de buget. Până la sfârşitul lunii mai se va finaliza contractarea cu semnarea definitivă a actelor adiţionale“, a spus Răuţia.

La finalul discuției, prefectul Mihai Mohaci a declarat: ”Îi acordăm toată încrederea domnului Răuția (președintele Casei de Asigurări de Sănătate Brașov) că va soluționa corect conflictele existente între Casa de Asigurări și spitalele brașovene. Pentru a avea o situație clară asupra activității Casei de Asigurări din Brașov am solicitat un control de fond din partea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, control ale cărui rezultate le vom face publice. Sistemul sanitar brașovean se află pe calea cea bună, însă pentru a fi resimțită de populație fiecare îmbunătățire necesită un anumit timp. Le-am solicitat atât reprezentanților Casei de Asigurări cât și directorilor de spitale să se orienteze spre îmbunătățirea serviciilor medicale oferite în sistemul de stat. Banii proveniți din asigurările de sănătate trebuie să finanțeze, cu prioritate, sistemul de stat pentru că fiecare cetățean are dreptul la servicii medicale de calitate oferite în spitalele de stat.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate