Brașovul rămâne principalul exportator din Regiunea Centru

Brașovul rămâne principalul exportator din Regiunea Centru

muncitoriCele şase judeţe din Regiunea Centru au realizat, în prima lună a anului, exporturi de mărfuri în valoare totală de peste 535 de milioane de euro şi importuri de aproape 452 de milioane de euro, potrivit unui raport al Direcţia Regionale de Statistică.

Cea mai ridicată valoare, în privinţa exporturilor, a fost înregistrată de judeţul Braşov, cu peste 172 milioane de euro, adică 32,1% din total, iar cea mai scăzută, de Harghita, cu 21,5 milioane de euro, respectiv 4,1%.

La mică distanţă de Braşov s-a clasat judeţul Sibiu, cu 31,1%, urmat de Alba, cu 15,4%, Mureş, cu 12,7%, şi Covasna, cu 4,6%.

Cel mai mult s-au exportat produse din grupa maşini, aparate şi echipamente electrice (aproape 170 milioane de euro). Urmează mijloace de transport (78,3 milioane de euro), lemn şi articole din lemn (62,1 milioane de euro), textile şi articole din textile (55,3 milioane de euro) etc.
La importurile de mărfuri, cea mai ridicată valoare, de peste 170,4 milioane euro, a fost înregistrată tot de Braşov. Pe ultimul loc s-a clasat tot judeţul Harghita, cu 20,5 milioane de euro.

În cadrul judeţelor componente ale regiunii, importurile de mărfuri au fost realizate în cea mai mare parte de Braşov (37,7%), Sibiu (30,5%) şi Mureş (14,1%). Urmează Alba, cu 8,0%, Covasna, cu 5,1%, şi Harghita, cu 4,6%.

Alte articole:   Accident pe DN13, între un TIR și un autoturism

În principal, s-au importat maşini, aparate şi echipamente electrice, produse ale industriei chimice, metale comune, articole din metal şi textile şi articole din textile.

În Regiunea de Dezvoltare Centru, balanţa comercială a înregistrat în luna ianuarie un excedent în valoare de aproape 84 milioane de euro. La nivelul judeţelor, aceasta a avut valori pozitive în toate cele şase judeţe, respectiv Alba (46,3 milioane de euro), Sibiu (peste 29 milioane de euro), Mureş (4,7 milioane de euro), Braşov (1,7 milioane de euro), Covasna (1,2 milioane de euro) şi Harghita (957.000 de euro).

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.