Poiana Mărului, între tradiție și modernism

Poiana Mărului, între tradiție și modernism
primarul comunei Poiana Mărului, Nicolae Codreanu

primarul comunei Poiana Mărului, Nicolae Codreanu

Puțini știu că Poiana Mărului este cea mai mare comună din România, din punct de vedere al suprafeței intravilane.
Poate din această cauză, pentru că locuințele sunt răsfirate pe o suprafață foarte mare, electrificarea comunei a fost un deziderat al comunității. Cel care știe cum s-au făcut aceste lucrări este primarul Nicolae Codreanu, unul dintre cei mai vechi în funcție din județul Brașov.
„Electrificarea s-a încheiat în urmă cu zece ani. Dar nu este vorba doar de introducerea curenului electric. Din 22 decembrie 1989, când am fost ales primar, apoi nu am mai candidat și am fost viceprimar, iar de la următorul mandat am rămas primar până astăzi. Am reușit în această perioadă să schimbăm stâlpii de lemn cu stâlpi rezistenți, din beton, am introdus gazul metan în comună, telefonie fixă, avem iluminat public, am făcut reparații capitale la școli, la clădirea Primăriei, am construit o școală nouă, am făcut o aripă nouă la căminul cultural, am asfaltat, cu ajutorul Consiliului Județean Brașov drumurile, DJ 110 – Vulcănița și DC 8 – Scortila“, povestește pe scurt realizările din localitate primarul Codreanu.
Se mândrește cu cel mai modern Cămin Cultural, dotat cu mobilier nou, care are o capacitate de 700 de locuri, o sală de spectacole de 350 de locuri, cu faptul că până acum s-au eliberat 700 de titluri de proprietate, iar în acest an se va încheia procesul de aplicare a legilor funciare.
Apoi, serviciul de salubrizare este asigurat la condiții urbane, chiar dacă vorbim de o comună. Firma Vectra prestează acest serviciu, atât pe domeniul public, unde sunt amplasate coșuri de gunoi, cât și la populație, deșeurile fiind depozitate la rampa ecologică.

Școala nouă va fi gata

O veste bună vine pentru părinții din Poiana Mărului. Nu este vorba doar despre faptul că toate școlile au mobilier nou, că fiecare unitate are încălzirea asigurată de o centrală termică proprie, cu grupuri sanitare în interiorul imobilelor, nu în curte.
În august va fi finalizată noua școală din Poiana Mărului, iar elevii vor începe noul an școlar în casă nouă.

Încep lucrările la stația de epurare și canalizare

O veste bună este aceea că, în acest an, vor începe lucrările pentru construirea stației de filstrare a apei și a rețelei de canalizare.
„Am avut două proiecte depuse la finanțare cu fonduri europene pe măsura 3.2.2, dar nu au obținut punctajul necesar pentru finanțare. Am depus proiectele pentru finanțare și în cadrul Planului Național de Dezvoltare a Infrastructurii. Acum pot să anunț lumea că, prin HG 577, vor fi finanțate și acest lucrări. Este vorba despre o investiție de aproximativ 6.000.000 de lei noi, la o lungime totală de 7 kilometri de rețele“, a precizat primarul din Poiana Mărului.

Agricultura, „motorul economic“ al comunei

Agricultura este cea care asigură nu doar traiul localnicilor, dar și sursa de finanțare la bugetul local al comunei.
Din acest motiv, a fost firească decizia de a funcționa aici un centru local al Agenției pentru Plăți și Intervenții în Agricultură, care deservește populația din cinci localități din zonă. În același imobil, proaspăt renovat, va funcționa și centrul zonal al Camerei Agri-cole.
„Avem și un cabinet veterinar, cu medic și tehician, pentru că în comuna Poiana Mărului avem cel mai mare efectiv de animale din județul Brașov. Sunt înregistrați cu acte în regulă 850 de fermieri la APIA, care au peste 5.000 de bovine și 10.000 de ovine“, spune Nicolae Codreanu.

De ce nu pleacă din țară sătenii?

Unul dintre principalele lucruri cu care se mâdnrește primarul este faptul că tineii nu sunt tentați să plece din comună, fie la oraș, fie să își încerced norocul în alte țări.
„Fabrica de mezeluri asigură locuri de muncă bine plătite, în contextul vremurilor de astăzi. Oamenii nu sunt tentați să plece, vor să stea lângă copiii lor. Avem peste 500 de copii la școală. Mai pleacă unii să muncească prinItalia, Spania sau Germani, dar banii care îi câștigă acolo vin și îi investesc tot acasă. Începe să se dezvolte și turismul. Avem 50 de pensiuni agroturistice, catalogate cu 2, 3 sau 4 margarete și patru hoteluri funcționale, iar alte trei sunt în construcție. Poate nu întâmplător Poiana Mărului a fost declarată comuna cea mai ecologică din Regiunea 7 Centru, de către Ministerul Mediului în 2011“, spune primarul.
Codreanu a precizat că vrea să pună în valoare și bisericile-monument din comună, pentru care a alocat în fiecare fonduri în limita posibilităților bugetare: „Avem Biserica ridicată de Constantin Brâncoveanu, cu hramul Sf. Ioan Botezătorul, monument istoric ce datează de la 1700-1701 și Biserica cu hramul Împărații Constantin și Elena de la Vulcănița“.
Pentru viitor, primarul din Poiana Mărului spune că se va concentra pe finalizarea cât mai rapidă a lucrărilor de introducere a rețelei de canalizare, repa-rarea drumurilor, dar și atragerea de fonduri pentru construirea unui centru de agrement, a unei pârtii de schi și a unui club al pensionarilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.