blog-logo

Braşovul are, în sfârşit, „parcare prin SMS”, dar… taxa este aproape dublă!

Braşovul are, în sfârşit, „parcare prin SMS”, dar… taxa este aproape dublă!

Parcare prin SMS (1)Sistemul de taxare a parcării prin SMS a devenit, într-un final, funcţional şi la Braşov, după ce fusese deja implementat în mai multe oraşe mari din ţară. Decizia modernizării acestui sistem a fost luată de către consilierii locali vara trecută, iar operatorul privat care are concesionat acest serviciu a reuşit, de curând, să implementeze noul sistem. Astfel, braşovenii sau turiştii care vor să achite taxa de parcare o pot face de acum trimiţând un simplu SMS cu numărul de înmatriculare al maşinii, urmând să fie înregistraţi în sistem.

Comoditatea se plăteşte totuşi, astfel costul achitării parcării prin SMS, cel puţin pentru o oră, este aproape dublu faţă de metoda clasică de plată, prin care o oră de parcare în centru este taxată cu 1,5 lei. Totuşi, este o alternativă bună pentru cei care nu au mărunţiş să plătească la parcometru sau nu vor să mai alerge după taxator. Astfel, costul de unei ore de parcare taxată prin acest sistem este de 0,4 euro + TVA, aproximativ 2,2 lei cu tot cu taxa pe valoare adăugată, dacă luăm în considerare un curs de 4,39 de lei pentru un euro, şi de 2,6 euro + TVA, pentru o zi întreagă, respectiv 14 lei cu tot cu TVA, faţă de 12 lei cât este în mod normal. Preţurile sunt similare cu cele din Târgu-Mureş.Parcare prin SMS

Alte articole:   Schema de ajutor de 500 de milioane de euro, pentru HoReCa, aprobată de Comisia Europeană

Promisiuni pentru modernizarea parcometrelor

Viceprimarul Adrian Atomei, cel care a iniţiat acest proiect încă din 2011, a precizat că proiectul prevede şi modernizarea aparatelor de taxat astfel ca persoanele care vor să plătească „cash” să o poată face şi cu bancnote şi să nu fie obligate să dea SMS dacă nu au mărunt. „Sistemul de taxare prin SMS funcţionează în parteneriat cu reţelele de telefonie mobilă, iar plata parcării va fi taxată pe factura de telefonie mobilă. În cazul cartelelor pre-pay, taxa va fi scăzută din contul pe care şoferul respectiv îl are pe cartelă. Discuţiile cu firma privată care are concesionate parcările publice din municipiu au vizat şi montarea unor sisteme pe aparate care să permită şi achitarea taxei cu bancnote”, a precizat viceprimarul, care a propus proiectul tocmai pentru ca şi Braşovul să intre în rândul oraşelor civilizate, iar conducătorii auto să fie scutiţi de stresul banilor mărunţi şi de timpul pierdut pentru căutarea parcometrelor sau reînnoirea tichetelor după timpul expirat. Se evită astfel şi riscul ca oamenii să fie amendaţi că nu şi-au prelungit timpul de parcare.

Distribuie dacă îți place!
 1. Sunt curios cum se face verificarea…

  Reply
 2. @Razvan: Pentru ca sistemul sa fie functional, agentii de parcare trebuie sa fie dotati cu terminale (de regula PDA) conectate prin internet (3G/Wi-Fi) la serverul care preia si SMS-urile. Asa se face verificarea in timp real.

  Practic agentul verifica numarul de inmatriculare, daca apare in baza de date ca avand taxa de parcare platita prin SMS.

  Cel mai performat sistem de acest gen a fost implementat in 2008 la Oradea. La vremea respectiva a fost, in opinia mea de vizitator a mai multor tari din Europa, cel mai practic sitem de plata a parcarii. Nu mai este, pentru ca s-a stricat (s-a modificat in rau functionarea sistemului).

  La Oradea, daca erai platitor de parcare prin SMS, iti lipeai in parbriz un sticker local, primit odata cu achitarea prepaid (alimentarea) contului de parcare.

  Astfel nenea controlorul nu verifica prin internet fiecare masina in parte, decat pe cele cu sticler in geam. Restul, ori aveau bon pe bord, ori erau amendate.

  Dar s-a eliminat aceasta procedura si acum se trece prin PDA tot, mai putin masinile cu bon pe bord (alea sigur nu au platit prin SMS). Mult mai anevoios, mult mai greu dar MULT mai usor de scapar pentru rauplatnici, pentru ca verificarea fiecarei masini dureaza ceva, multi pot scapa de plata din cauza managementului de verificare care s-a inrautatit considerabil.

  Mai mult, la Oradea, fiecare verificare a masinii tale se inregistra, fiecare initiere de plata, fiecare oprire a platii, soldul, istoricul, grafice si rapoarte, toate erau accesibile printr-o interfata web, accesibila tie prin user (numarul de telefon asociat masinii) si parola. Extraordinat de practic si destept !

  Nu mai spun ca initierea parcarii nu se facea prin SMS, ci printr-un apel netaxabil (un bip de pe telefon) la un nr. de telefon. Oprirea la fel, printr-un bip. Uitai sa opresi parcarea, nu te taxa aiurea, la sfarsitul perioadei de tarifare, ora 16 – 17 dupamasa, taxarea se oprea automat. Permanent primeai notificari SMS, cand ai inceput parcarea, cand s-a oprit, cand urmeaza sa expire timpul. Tarifarea era la minut dupa primele nu-stiu-cate minute. Orice masina (orice numar de inmatriculare) putea parca prin Bip, nu conta judetul, tara, continentul, galaxia. FANTASTIC ! Si asta la nivelul anului 2008.

  Nicaieri n-am vazut un asemenea sistem, atat de bine pus la punct, nematurizat inca de tot.

  Nu a mai ajuns la maturitate, s-a distrus treaba cu verificarea on-line.

  S-a introdus in paralel treaba cu SMS-ul, care este si la Brasov: mai greoi, mult mai scump, mai banal, mai putin apreciat.

  Este o simpla jucarie, benefica de altfel ca te scapa de maruntis dar si de sume consistente de parcare.

  Bun la Brasov, pentru cine il descopera acum, o jucarie scumputa, pentru cine a avut ocazia sa utilizeze serviciul din Oradea, serviciu care la vremea respectiva exista si in Timisoara (aici s-a dezvoltat proiectul).

  Reply
 3. @Sonny:

  SMS la 7491 cu numarul masinii (BV04XXX), 0.40 Euro + TVA sau SMS la 7495 pentru toata ziua de parcare (adica de la 08:00 la 20:00), 2.6 Euro + TVA.

  SMS-urile transmitibile din Vodafone si Orange (cartela si abonament). Din Cosmote se pare ca nu functineaza. Din Romtelecom mobil si RDS nu stiu nimic !

  Parcare se plateste de L – S intre 08:00 – 20:00. Duminica – nu se plateste parcare.

  Am inteles ca sistemul se poate folosi si in Poiana Brasov, de L – D 08:00 – 20:00. Aici nu exista zi libera !

  Daca nu vreti sa tineti minte toate numerele astea de telefon, instalati aplicatia SMS Parking Romania by Vodafone (partener de proiect) si aceasta face totul in locul vostru, in orice oras acoperit SMS Parking, din Romania.

  Disponibila pe Android: http://bit.ly/11xO0Gw Pe iOS nu este actualizata de foarte mult timp !

  Reply
 4. hotie pe fata !!! faceti fratilor cu plata cu cardul ce tot atata sms bacnote peste 2 ani va ganditi la carduri acuma trebuie facut sau trebuie sa invartiti niste bani ???? aproape peste tot ai optiunea sa platesti cu cardul in tarile civilizate ce tot atata bacnote sms si prosti si cai verzi pe pereti

  Reply
 5. Eu unul nu mi-as introduce cardul in orice parcomat. NU o vad ca pe o solutie viabila, odata ca e riscant si in al 2-lea rand ca este incomod. Singur, la Londra in centru, unde ora de parcare e 4.80 Lire (28 RON – anul trecut) se mai justifica. Altfel deloc.

  Nu-i mai comod sa dai un bip cand iesi din masina si altul cand revi la masina (taxare la minut), fara sa-ti bati capul ca ai platit doar o ora (cu cardul) si inca esti la cafea ?! Exemplul cu bip-ul si cat de comod este, l-am explicat mai sus. Ai dreptate, nu tu SMS, nu tu fise sau card ! Bip ! 🙂 (si reincarcare preplatita aneterioara cu credit, a contului de parcare)

  Ca fapt divers, tot cu reincarcare preplatita, regia de parcari din Cluj, elibera intr-o vreme carduri, ca tot veni vorba de carduri. Parcomatele din oras permiteau fise sau aceste carduri.

  DAR nu erau carduri bancare ci tip cartela cu cip (ecum erau cartelele telefonice pt. telefoane publice – poate mai sunt). Slab calitative, cipul se tot defecta, la fiecare defectare, trebuia sa te prezinti la giseu sa-ti realoce creditul deja platit si nefolosit, pe o alta cartela cu cip. Groaznic !

  Retineti: Bip la iesirea din masina (2 secunde) si altul la plecare. Nu se poate ceva mai simplu, eu unul nu am intalnit. Nici nu trebuie sa inchizi tu apelul ! 🙂 Bipul este primit de un numar legat la server, apelul se inchide singur, de fapt nici nu suna, foarte destept. Imediat dupa se primeste SMS de confirmare cum ca parcarea a inceput (data, ora, minutul, nr. de inmatriculare, zona, soldul, estimrea timpului maxim cat poti sa stai cu soldul existent. De vis !

  Reply
 6. […] cu introducerea sistemului de taxare prin SMS, concesionarul a solicitat municipalităţii să demonteze barierele de acces, fiindcă cei care […]

  Reply
 7. Sunt curios sa aflu cat au platit cei de la p&p ( Parcare pentru Prosti ) pentru toate locurile de parcare . Daca vrei sa platesti catre Primarie ( bugetul local ) ei te trimit frumusel sa platesti catre o societate comerciala. Se pare ca afacerile cu statul raman in continuare profitabile

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate