Nevăzătorii brașoveni protestează la București

Nevăzătorii brașoveni protestează la București

orb nevazatorPrimaria Generala a Capitalei a aprobat un miting de protest organizat de Asociatia Nevazatorilor din Romania. Aceasta actiune a fost programata sa se desfasoare in data de 5 martie 2013, intre orele 10.00-14.00, in fata Guvernului.

Delegatia constituita la Brasov care are misiunea sa sustina acest miting este formata din membri ai Asociatiei Navazatorilor Brasov, dar si ai Asociatiei Surzilor-Filiala Brasov, fiind in numar de 40 de persoane. Reprezentantul Asociatiei Nevazatorilor Brasov, a declarant ca motivele pentru care toate organizatiile nevazatorilor din tara, dar si alte organizatii neguvernamentale, vor participa la acest miting sunt anumite nemultumiri generate de modul in care sunt gestionate problemele persoanelor cu dizabilitati la nivelul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, cu precadere in cadrul Directiei pentru Protectia Persoanelor cu Handicap.

Totodata reprezentantii organizatiilor negruvernamentale prezente la miting au solicitat o intalnire cu premierul pentru a sustine urmatoarele revendicari:

  • Indexarea indemnizatiei lunare de handicap ramasa neactualizata, din anul 2008, fata de cresterea costului vietii.
  • Depistarea și eliminarea din sistemul de asigurări sociale speciale a marelui număr de false persoane incadrate in grad de handicap.
  • Se militează, pentru aplicarea imediată a altor drepturi fundamentale ale omului afectat de diverse dizabilități: accesibilitate pentru toți, drepturi pentru adulții cu autism și pentru victimele unor boli rare.
  • Implementarea de urgență în țara noastră a prevederilor Convenției ONU, privind drepturile persoanelor cu dizabilități, ratificată  in Romania prin Legea 221/2010.

Legat de acest subiect, Virgil Lazar, reprezentantul Asociatiei Nevazatorilor-Filiala Brasov, a declarant ca „anul 2013, este primul an în care trebuie prezentat un raport privind implementarea Convenției ONU in tarile in care aceasta a fost ratificata. Nici in anii precedenti nu eram consultati atunci cand se luau decizii la nivel central, dar consideram ca macar in acest an sa fie respectat de catre autoritati principiul care sta la baza Conventiei ONU – «Nimic pentru noi, fara noi», deci, dreptul de a participa activ la deciziile care ne privesc este un drept legal”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate