131 de ani de la premiera „Crai Nou“ a lui Ciprian Porumbescu

131 de ani de la premiera „Crai Nou“ a lui Ciprian Porumbescu
Statuia compozitorului, în parcul de lângă Colegiul Andrei Șaguna

Statuia compozitorului, în parcul de lângă Colegiul Andrei Șaguna

În urmă cu 131 de ani, în data de 27 februarie era prezentată în premieră, la Gimnaziul român din Braşov, opereta „Crai nou” de Ciprian Porumbescu, inspirată din folclorul românesc.

Ciprian Porumbescu a fost profesor de muzică în perioada 1881-1883 la Gimnaziul român din Braşov (astăzi Colegiul Național „Andrei Șaguna”). Succesul imens impune reluarea spectacolului în 12 și 23 martie, pe aceeași scenă. În același an, opereta este montată și la Oravița.

Ciprian Porumbescu a fost arestat pentru activitatea sa politică, timp în care a scris piesele sale cele mai valoroase. Printre lucrările sale se numără “Rapsodia română pentru orchestră”, “Serenadă”, “la malurile Prutului”, “Altarul Mănăstirii Putna”, “Inimă de român”, “Gaudeamus Igitur”, “Odă ostașilor români” și altele.

Mult prea devreme, la doar 29 de ani, fiind bolnav de tuberculoză, Ciprian Porumbescu, se stinge din viață, în casa de la Stupca, sat numit azi Ciprian Porumbescu în onoarea marelui compozitor, sub ochii tatălui său și ai surorii sale, Mărioara, la 6 iunie 1883.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

Share via