Despăgubiri de 220.000 de lei în cazul lui Diaconescu.

Despăgubiri de 220.000 de lei în cazul lui Diaconescu.

alexandru diaconescuInstanţa supremă a decis definitiv, miercuri, ca tânărul care a fost arestat în decembrie 2004 pentru uciderea a două farmaciste din Braşov şi care a fost achitat, prin trei decizii ale instanţelor, ultima dată de Înalta Curte în noiembrie 2008, să primească despăgubiri de aproape 220.000 de lei.

Alexandru Emil Diaconescu a cerut Tribunalului Bucureşti, în mai 2009, acordarea de prejudicii materiale, ocazionate de procesul în care a fost achitat, în valoare de 150.000 de lei, precum şi daune morale, suferite ca urmare a acuzaţiilor grave aduse de anchetatori şi de regimul de detenţie, în valoare de 12.600.000 de lei.

Tribunalul Bucureşti a admis în 25 mai 2010 solicitarea lui Diaconescu şi a dispus ca acesta să primească de la statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, despăgubiri de 150.000 de lei pe latură materială şi două milioane de lei daune morale.

Decizia a fost contestată de Ministerul Finanţelor la Curtea de Apel Bucureşti, care în 10 mai 2011 a redus despăgubirile acordate de la 150.000 de lei la 51.998 de lei daune materiale şi de la două milioane de lei la 150.000 de lei daune morale. Instanţa a respins apelul lui Alexandru Diaconescu şi a menţinut celelalte dispoziţii ale sentinţei Tribunalului Bucureşti din mai 2010.

 

În cererea sa, depusă în 14 mai 2009, la Secţia civilă a Tribunalului Bucureşti, Diaconescu arăta că a fost acuzat, inculpat şi apoi arestat preventiv, fiind trimis în judecată pentru infracţiunile de omor deosebit de grav, tâlhărie şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Alte articole:   Gospodării inundate, la Veneția de Jos și Veneția de Sus (FOTO)

Acesta le-a indicat judecătorilor civili şi perioada de arestare preventivă, respectiv din 15 decembrie 2004 până în 27 octombrie 2005. De la eliberarea sa, din octombrie 2005 şi până în 7 februarie 2007 el a avut interdicţia de a părăsi localitatea Braşov timp de aproximativ 16 luni.

„Sunt victima unei grave erori judiciare, aşa cum rezultă din decizia definitivă de achitare a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Din câte cunosc eu, sunt singura persoană din România care a fost trimisă în judecată, în stare de arest, pentru omor deosebit de grav şi care a fost achitată de toate cele trei instanţe (fond, apel şi recurs – n.r.)”, se arată în acţiunea lui Diaconescu.

Soțul uneia dintre farmaciste este revoltat

Referitor la decizia Inaltei Curți de Casație și Justiție de a-i acorda despăgubiri lui Alexandru Diaconescu, în cuantum de 220.000 de lei, intenționez să-mi exprim punctul de vedere, printr-o conferință de presă pe care o voi susține la mormântul soției mele, Manuela Cistian, victimă a dublului asasinat pentru care Alexandru Diaconescu a fost recompensat consistent de Justiția Română. Precizez că pentru mine, Alexandru Diaconescu rămâne în continuare autorul dublului asasinat, așa cum l-au prezentat polițiștii care l-au reținut și judecătorii care l-au arestat în acest dosar. Conferința de presă va avea loc în data de 21 februarie, ora 12.00, la Cimitirul Municipal Brașov, a anunțat Daniel Cistian, soțul uneia dintre farmacistele ucise.

Alte articole:   Veste bună pentru proprietarii locuințelor și imobilelor cumpărate în baza Legii 112.

 

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.