blog-logo

Jurnalul Național: Frauda bancară Romextera, cântărită politic. Cum a vrut procurorul Valentin Şelaru să-l îndoaie pe revoluţionarul Dorin Lazăr Maior

Jurnalul Național: Frauda bancară Romextera, cântărită politic. Cum a vrut procurorul Valentin Şelaru să-l îndoaie pe revoluţionarul Dorin Lazăr Maior

O fraudă bancară de proporţii se târâie prin dosarele temperate de DNA. Subiectul pare încâlcit, deşi probele sunt limpezi, pentru a demonstra vinovăţiile în acest caz. Dar, aşa cum ne-a obişnuit DNA, acuzele curg doar într-o singură parte atunci când este vorba despre personaje politice.

Cei legaţi de Ion Iliescu prin cariera politică, simpatii sau activitate publică îşi găsesc mai greu dreptatea de când justiţia şi-a câştigat “independenţa”.

Cazul pe care îl prezentam îl are în centru pe Dorin Lazăr Maior, conducătorul unei organizaţii de revoluţionari, care nu a acceptat interpretările teoretice despre “lovitura de stat” şi nu a intrat în jocul politic al preşedintelui Băsescu Traian, care viza izolarea lui Ion Iliescu şi a grupului politic constituit în decembrie.

După mecanismul cunoscut, pentru “îndoirea” lui Dorin Lazăr Maior, şeful revoluţionarilor braşoveni şi fost deputat, a fost pusă în mişcare o operaţiune de intimidare. Mijloacele au fost mai sofisticate, aplicându-se tehnica lovirii “subiectului” la buzunar, constrângerea economică vizând o primă etapă a presiunilor politice. În 2006, Maior şi asociatul său din grupul de firme au observat mişcări surprinzătoare în conturile lor bancare operate de sucursala din Braşov a Băncii Romextera.

Alte articole:   Un bărbat din Brașov ar fi efectuat peste 40 de operațiuni financiare după ce ar fi furat datele cardului unei femei

Dorind să descifreze aceste operaţiuni au înţeles că respectiva bancă efectua operaţiuni de creditare fără ca titularii să solicite bani, iar din împrumuturile “acordate” fără respectarea unor norme bancare minime se făceau plăţi în contul altor firme. În decembrie 2006, când Dorin Lazăr şi Ovidiu Tition, partenerul său, erau edificaţi asupra mecanismului fraudulos al băncii care le îndrepta afacerea spre faliment, au fost prinşi în capcana unui aşa-zis flagrant şi arestaţi. Denunţătorii erau chiar cei care le umblau în conturi şi benficiau de banii băncii prin “trambulina” firmelor lui Maior, fără acordul acestuia.

Astfel, directorul filialei Braşov a Romextra şi oamenii de afaceri Iulian Dorofteanu şi George Butum păreau puşi la adăpost, atât timp cât Maior se afla sub ancheta DNA Braşov, care obţinuse şi arestarea revoluţionarului pentru un presupus şantaj.

Alte articole:   Brașovul, cea mai mare creştere a câştigului salarial mediu net, din Regiunea Centru

Cazul a făcut vâlvă la Braşov, şi declaraţiile lui Maior au pornit o investigaţie şi în interiorul Romextera. Un audit intern al băncii stabileşte fapte de mare gravitate în funcţionarea filialei Braşov. “În perioada 21.07-30.10.2006 au fost efectuate 145 de operaţiuni de creditare neautorizate în conturile a 63 de clienţi, în sumă totală cumulată de 21.590.000 RON”, arată raportul.

Maţepiuc umbla fără acordul clienţilor în contabilitatea generală şi în conturi, aranja ratele scandente ca să-şi salveze apropiaţii de descoperirile de cont. Maţepiuc făcea haiducia în falosul firmelor unde nevasta sa era asociată cu Butum Gheorghe Cristi (grupul BUT), beneficiar ale creditelor neautorizate. Scurgerea de bani din firmele lui Maior spre denunţător cu ajutorul altui denunţător arată clar ţinta: falimentarea şi compromiterea şefului organizaţiei de revoluţonari care “nu se alinia”.

Alte articole:   Centre mobile de vaccinare în trei localităţi din judeţul Braşov

Procurorul DNA Braşov care a declanşat operaţiunea “flagrantul” şi a instrumentat dosarul care l-a dus pe Maior în arest este Valentin Şelaru. “Succesul” de la Braşov l-a propulsat pe Şelaru la Bucureşti consilierul lui Kovesi şi apoi ca şef în structurile de la Bucureşti ale instituţiei care şi-a câştigat şi prostul renume de instrument de opresiune împotriva adversarilor politici ai regimului Băsescu. Interesant este că Dorin Lazăr Maior este protagonistul a două acţiuni – cea în care este judecat pentru şantajarea denunţătorilor şi alta în care Maior a denunţat gravele fraude bancare de la Romextera. Ultimul se mişcă mai încet, Şelaru fiind pe post de frânar.

Preluare Jurnalul Național

Distribuie dacă îți place!
 1. […] După Jurnalul Național, scandalul creditelor suviecă de la Romexterra, în beneficiul unor firme de casă și apropiate ale PDL, izbucnește cu și mai mare forță, cu stenograme și dovezi asupra acestei afaceri murdare, îngropate adânc de fosta putere politică. […]

  Reply
 2. preluare? si documentarea? Il pregatiti pe Maior pentru o functie publica? Prea il spalati, la propriu, cu limba?
  Jurnalismul inseamna verificari, verificari, verificari…..
  pacat

  Reply
 3. ia te uita!! toata lumea se pricepe dupa sex, fotbal si politica..mainou si la jurnalism…verificari? campanii? documentare? andu-ta, fata mosului, tu bag seama ca esti vreo membra, fara „membru”, a clubului roman de presa, acolo in board…ca prea le zici cu foc , si intelegi natura subiectului…ca un om mare…
  dar pt cultura ta socio-profesionala..maior nu poate ocupa functii publice…si nici vreo numire politica nu se asterne la ceas de seara…stii tu..faza cu asternuturile..la care tu,invidiosa cum esti, nu ai acces…stiu ca esti deranjata…dar asta e situatia..
  reflectand mai mult la atentia noastra pt banul public..ne facem vinovati..da..nu vrem sa isi bata joc de noi un individ ca scripcaru…si faptul ca noi avem surse care ne confirma..sau noi putem observa si semnala ce restul ignora..inseamna ca suntem stalpii societatii civile…nu sclavii vreunui partid, portocaliu cum banuiesc ca este cazul tau…a s-a schimbat culoarea…e aceasi elena..cu alta poseta….

  Reply
 4. Baaaaiiiiii, sa mori tu ca ce cinstit e Maior……
  Ziaristul limbilor in cur ce esti !!!!!!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate