„Domnul Kolpert“ și „Absint“, în weekend la Teatrul „Sică Alexandrescu“

„Domnul Kolpert“ și „Absint“, în weekend la Teatrul „Sică Alexandrescu“

Iată de ce piese de teatru puteți avea parte în acest weekend, la Teatrul „Sică Alexandrescu“ din Brașov:

Vineri, 18ianuarie 2013, se joacă „Domnul Kolpert“, la sala mare, ora 19.00, de David Gieselmann. Regia: Radu-Alexandru Nica, scenografia: Ioana Popescu, coloana sonoră: Alex Halka.

În 1999, Gieselmann a primit și o rezideță la Royal Court Theatre din Londra, pentru ca, în 2000, în cadrul „Săptămânii noii dramaturgii Germane”, tot la Royal Court Theatre, comedia sa neagră, Domnul Kolpert, să aibă premiera.

Succesul internaţional al piesei autorului german a fost unul de necontestat. Dovadă faptul că, în scurt timp, a fost tradusă şi montată în peste 25 de ţări. „Ce altă comedie neagră ar putea să fie mai bună decât aceasta? Geniala piesă a lui David Gieselmann nu doar că satirizează apetitul pentru violenţă, pe care îl întâlnim atât de des în filmele şi textele contemporane, dar, într-un mod bizar, chiar îl satisface.” – consemna The Independent, după premiera londoneză.

De atunci, David Gieselmann este un nume recunoscut în noua dramaturgie germană. A continuat să scrie atât piese pentru scenă, cât și radiofonice, dar și librete de operă.

Din distribuție: Iulia Popescu, Marius Cordoş, Carmen Moruz, Mihai Bica, Virginia Itta Marcu, Relu Siriteanu.

Duminică, 20 ianuarie 2013, este pusă în scenă piesa „Absint“, de Marta Fertacz. la sala mare, de la ora 19.00. Regia: Claudiu Goga, scenografia: Lia Dogaru, distribuția: Iulia Popescu, Viorica Geantă Chelbea, Mihai Bica, Marius Cordoş, Demis Muraru, Ciprian Mistreanu.

Piesa Absynt (Absint) a fost scrisă în cadrul Laboratorium Dramatu şi datată 2005. Textul a fost publicat în antologiile: Made in Poland (Polonia, 2006), Współczesny Dramat Polski (Drama Poloneză Contemporană, Israel, 2008), Nowa Polska Dramaturgia (Noua Dramaturgie Poloneză, Bulgaria, 2008), Psihoterapolitica – antologie de teatru polonez contemporan (România, Editura ART, 2011); a fost pus în scenă în 2007 la Teatrul Pozoriszta Lutaka (Teatrul de Păpuşi) din Mostar, în regia Tanjei Mileic-Orucevic, în 2008 la Teatrul Tmuna din Tel Aviv, în regia lui Maor Zagouri, în 2009 la Teatrul Observatorija din Riga, în regia lui Juris Jonelis).

  Absint este un text care abordează o temă extrem de importantă (prin actualitatea şi acuitatea ei) dar, din păcate, marginalizată în discursul public românesc (şi includ aici şi discursul din spaţiul cultural) – felul în care noi, cei din Est, ne-am adaptat momentului istoric dat de căderea comunismului.

Cu alte cuvinte, ce se întâmplă cu cei născuţi şi pregătiţi să trăiască într-o anumită paradigmă socială când se trezesc într-o altă paradigmă socială în care reperele fundamentale se schimbă. Şi ce mutaţii se petrec în psihicul şi comportamentul omului apăsat, deopotrivă, de povara trecutului şi de incertitudinea prezentului.

Karolina, personajul central al textului şi familia ei sunt exponenţii a două generaţii surprinse în acest moment istoric. Conflictul dintre generaţii capătă, din cauza contextului social, noi cauze şi specificităţi care pun în lumină o realitate extrem de crudă la care, într-un fel sau altul, suntem parte şi în faţa căreia trebuie să avem opţiuni. Karolina optează pentru soluţia extremă.

Preţul biletelor, la ambele spectacole, este de 15 lei, iar preţul redus pentru elevi, studenţi: 10 lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.