EXCLUSIV CEC, ținta țeparilor de credite

EXCLUSIV CEC, ținta țeparilor de credite

Nu mai este demult un secret faptul că grupuri infracționale s-au specializat în materie de a contracta credite cu acte false.

Rafinamentul în materie de a trage țepe de acest tip, mai ales dacă este vorba despre o bancă a statului, de exemplu CEC, atinge cote pe care vulgul de rând nici măcar nu și le imaginează.

În exclusivitate, newsbv.ro a intrat în posesia unor documente care demonstrează modul în care șefii de filiale ale CEC au devalizat, în interesul unor interese de grup, o bancă a statului român.

Mai trebuie spus că principalii datornici la CEC Brașov, dacă cumva va interesa DNA, sunt oameni de afaceri din grădina PDL. Mai mult, această schemă de a acorda credite uor băieți deștepți de la PDL se pare că a fost aplicată la nivel național, finalul fiind ca banca CEC să ajungă pe bani puțini în portofoliul unor băieți și mai deștepți.

Alte articole:   Târgurile volante din această săptămână se anulează din cauza vremii nefavorabile

Până una-alta, potrivit informațiilor deținute de newsbv.ro, în cazul persoanelor juridice, doar la nivelul județului Brașov, soldul creditelor la data de 31 mai 2012 , era de 148,117 milioane de lei, cu un sold de dobânzi aferente de 1,33 milioane de lei. Însă, este extrem de important să menționaăm că, potrivit evidențelor băncii, la acea dată existau „credite restanțe și îndoielnice (principial) de 580,686 milioane de lei, cea mai mare sumă la nivel național.

În acest context, dacă conform propriilor statistici, cei de la CEC își raportau, la Brașov, credite afectate de restanțe de 307,773 milioane de lei. Mai mult, pentru gaura neagră de la Brașov, banca a decis prevederea unor provizioane (sume de bani din profit care să acopere pierderile) de 127,48 milioane de lei, portofoliul creditelor CEC pentru persoanele juridice fiind afectat în proportție de 42,23%.

Alte articole:   Brașoavele lui Coliban: Parcul fotovoltaic pe care „l-am făcut” VIDEO

Fără a fi specialiști în domeniu, nu putem să nu remarcăm faptul că soldul de credite, la Brașov, este echivalentul, aproape, al sumelor pe care CEC și le-a propus să le acopere pentru țepele (a se citi creditele neperformante) primite, respectiv vorbim despre un portofoliu de 42,23% credite afectate de restanțe.

Sume atât de mari acordate de CEC unor persoane juridice, clasificate chiar de mai-marii CEC ca fiind „restante și îndoielnice“  se mai întâlnesc în Constanța (179.007,84 lei credite îndoielnice), Vâlcea (157,617 milioane de lei credite îndoielnice), Cluj (158,405 milioane de lei) și altele.

În privința portofoliului creditelor persoanelor juridice afectate de restanțe, pe primul loc este Brăila, cu 83,56%, urmată în ordine de Bistrița (74,10%), Harghita (66,54%) și Bihor (62.95%).

Alte articole:   Specialist: Cel mai periculos este drogul violului care este incolor, inodor, insipid

 

Distribuie dacă îți place!