„Masa festivă de Crăciun“, la muzeu!

„Masa festivă de Crăciun“, la muzeu!

La Muzeul Civilizaţiei Urbane din Braşov a fost reconstituit miercuri momentul solemn al sărbătorii de odinioară în cadrul expoziţiei intitulate  „Masa festivă de Crăciun”. Braşovenii de altădată erau foarte atenţi la modul în care era aşezată masa festivă, lucru ce a fost surprins şi în cadrul acestei expoziţii.

Astfel, masa este îmbrăcată într-o faţă de masă din olandă, şerveţelele sunt din acelaşi material, vesela este din porţelan, iar tacâmurile sunt din argint, provenind din colecţia profesoarei Steluţa Pestrea Suciu, originară din Şcheii Braşovului, tacâmuri dăruite de Maria Baiulescu, o luptătoare pentru drepturile femeilor de altădată. Organizatorii expoziţiei au reuşit să pună pe masă pahare de la 1880, care aparţin familiei Mureşenilor.

Pe lângă masa festivă, în expoziţie se află şi un brad împodobit cu ornamente la mare modă în urmă cu 60-70 de ani: globuri din sticlă, globuri care imitau nuci, îngeraşi din ipsos sau din hârtie, turtă dulce. Ba chiar, sub pom, au fost aşezate cadouri din vremea interbelică.  Expoziţia a fost realizată cu sprijinul mai multor braşovence care încă au păstrat lucrurile ce dezvăluie culoarea şi parfumul specific al copilăriei lor. Directoarea Muzeului de Etnografie Braşov, Ligia Fulga, a lansat o invitaţie de colaborare braşovenilor pentru ca, în timp, să se constituie colecţii de tip urban pentru sărbători.

Leave a Reply

Your email address will not be published.