Parcul Național Piatra Craiului și zona Branului, destinaţii ecoturistice

Parcul Național Piatra Craiului și zona Branului, destinaţii ecoturistice

Romania este prima tara din Europa care lanseaza criterii de evaluare pentru destinațiile de ecoturism, acestea putand fi promovate mai eficient de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Reprezentantii MDRT au precizat, pentru Mediafax, că aceste criterii, alaturi de indicatorii de evaluare stabiliti, se vor constitui intr-un sistem national de certificare, care nu va fi insa impus, ci agentii interesati vor putea sa aplice pentru aceasta recunoastere.
Pana in prezent, MDRT a primit aplicatii pentru Baile Tusnad – Rezervatia Sf. Ana, Tarnava Mare – sit Natura 2000 – si Defileul Crisului Repede – Padurea Craiului, de asemenea sit Natura 2000.
Pe de alta parte, AER a identificat mai multe zone cu potential de destinatii ecoturistice, printre care acestea trei, alaturi de Tara Hategului – Parcul National Retezat, Tara Dornelor – Parcul National – Calimani, Tara Branului – Parcul National Piatra Craiului, nordul Dobrogei – Parcul National Macin, Maramures – Creasta Cocosului, Tinutul Secuiesc – Corund si Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.
Pentru a fi desemnata destinatie de ecoturism, o zona trebuie, in primul rand, sa includa o arie naturala protejata – parc, rezervatie, sit Natura 2000. Totodata, trebuie sa se creeze un parteneriat intre administratorul ariei respective, autoritatea locala si furnizori de servicii turistice si sa existe un „administrator/coordonator” al destinatiei, pentru a aplica la MDRT.
Mai intai, se autoevalueaza cei interesati, dupa care o echipa de evaluatori va merge in teritoriu si, daca rezultatul evaluarii este pozitiv, se acorda statutul de destinatie ecoturistica pe o perioada de trei ani, potrivit reprezentantilor MDRT.
Potrivit presedintelui AER Andrei Blumer, criteriile pentru desemnarea destinatiilor de ecoturism din Romania vor servi unei reglementari a pietei, in mod voluntar, dar si ca ghid de bune practici, astfel incat turistii romani sa aiba mai mare incredere sa apeleze la servicii de ecoturism in tara.
Un aspect important este ca, prin ecoturism, mai mult de jumatate din banii cheltuiti de turist raman in zona respectiva, in cazul turismului clasic zona beneficiind de doar 10 – 20 la suta din sumele respective.
Alte criterii pentru desemnarea viitoarelor destinatii de ecoturism, in afara de valoarea naturala a locului, se refera la resursele socio-culturale, accesibilitate si transport, cazare si alte servicii, management durabil.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.