900 de urşi trăiesc în judeţul Braşov

900 de urşi trăiesc în judeţul Braşov

Peste 6.000 de urşi trăiesc în pădurile din România, deşi acestea mai permit prezenţa a doar 4.000 de animale după ce în ultimi ani au fost defrişate pentru diverse construcţii, drumuri şi chiar unităţi de cazare turistică, iar din acest motiv urşii coboară pentru hrană în zonele locuite de oameni.

„Populaţia de urşi din România a rămas constantă în ultimii ani, undeva la peste 6.000 de exemplare. E destul de mare, pentru că în ultimii ani toate habitatele pentru urs pe care le aveam au început să se fragmenteze din cauza dezvoltării infrastructurii rutiere, a dezvoltării economice şi a infrastructurii turistice. De asemenea, prin dezvoltarea urbanistică a unor zone aceste habitate pe care le prefera ursul încep să se restrângă şi aici apar problemele. Urşii îşi părăsesc locurile lor de linişte din cauza influenţei asupra mediului lor“, a declarat, agenţiei Mediafax, Adam Crăciunescu, directorul general al Romsilva.

El a spus că România ar trebui să aibă o populaţie de urşi „cam la 4.000 de exemplare”, ţinând cont de dimensiunea habitatelor rămase.

Cum vânătoarea urşilor este interzisă prin lege în România, şeful Romsilva evită să folosească acest termen şi se referă la „recoltare“, care se face printr-o derogare de la lege.

„Cei care participă la recoltare plătesc de la 5.000 de euro în sus pentru un exemplar. Cel mai mult recoltează vânătorii români. Problema este că nu-i poţi recolta pe toţi cei 2.000 de urşi odată. Se dă o derogare cam de 300 de animale pe an, şi nu reuşim să le recoltăm pe toate, pentru că nu totdeauna te întâlneşti cu urşii. Noi facem reduceri ale populaţiei în zonele în care avem probleme deosebite. Ursul este o specie ocrotită de lege şi nu mai face obiectul vânătorii. Noi recoltăm prin aceste derogări pe care le obţinem prin ordin al ministrului” , a explicat Crăciunescu.

Cei mai mulţi urşi din România sunt în judeţele Harghita (aproximativ 1.200 de animale), Covasna (1.000), Braşov (900), Argeş (600) şi Mureş (500).

  1. Dacă tot vorbim despre cum ar trebuie să fie… soluția normală pentru problema asta ar fi reîmpădurirea suprafețelor neutilizate în niciun fel, însă evident că e preferată cea retardată, a uciderii lor. Hai să ne ascundem în spatele cuvintelor precum ”recoltare”, că atunci o să fie ok.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.