227 de ani de la nașterea lui Christian Flechtenmacher

227 de ani de la nașterea lui Christian Flechtenmacher

Christian Flechtenmacher

În data de 25 septembrie 1785 s-a născut, la Braşov, într-o familie de sași, Christian Flechtenmacher, jurist, principalul autor al codului de legi cunoscut sub numele de „Codul Calimach“ (1817).

Este unul dintre cei mai de seamă juriști din viitoarea Românie din prima jumătate a secolului al XIX-lea. Studiile liceale le-a urmat în oraşul natal, unde, după absolvire, a ocupat funcţii administrative la Primăria oraşului până în anul 1811, când, atras de cariera juridică, pleacă la Viena, spre a se specializa în drept şi filozofie.

Christian Flechtenmacher a fost adus în Iași de către domnitorul Scarlat Callimachi. Noul domnitor, Mihail Sturdza, l-a ridicat la rangul de căminar (boier de rangul patru) și l-a numit pravilist și jurisconsult al statului, în Moldova, unde s-a străduit ca vechiul Drept românesc să fie pus în concordanță cu legile Apusului.

În afara de aceste funcții, Christian Flechtenmacher a avut și o activitate didactică: după reforma școlară din 1828 a fost o vreme profesor de limba latină la Academia Domnească din Iași, după care a predat la Academia Mihăileană din Iași, fiind primul profesor de legi de la această Academie. Și-a început aici activitatea didactică la 3 iunie 1830, la inaugurarea Facultății de drept, predând primul curs de legi în limba română, în calitatea sa de jurisconsult al statului.

De numele său se leagă elaborarea primului dicționar juridic românesc, publicat în 1815, având și o importantă contribuție la elaborarea Codului Calimach.

A fost tatăl compozitorului, violonistului și dirijorului Alexandru Flechtenmacher. S-a stins în data de 13 mai 1843.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap