Ce este în spatele războiului dintre Transilvania Expres și investitorii de la Săcele?

Ce este în spatele războiului dintre Transilvania Expres și investitorii de la Săcele?

Dan Ioan Victor

Am primit la redactie acest drept la replică, pe care Transilvania Expres a refuzat să îl publice, din motive neprecizate.  Pentru o corectă informare a opiniei publice, legată de acest subiect, redăm acest text fără alte comentarii:

SC Ecosolution SA operează o instalaţie de valorificare energetica a deşeurilor, investiţie privata de peste 15 milioane € cu tehnologie de ultima generaţie, brevetata la OSIM cu nr. A201100415. Aceasta instalaţie este realizata pe principiile de piroliza-gazeificare si nu este un incinerator.

Instalaţia a fost controlata in perioada 2009-2010 de 4 ori de Garda de Mediu Braşov si o data de Agenţia de Mediu Braşov. Cu 5 controale in 2 ani nu se poate spune ca am ignorat autorităţile locale sau ca am fost ignoraţi de acestea. Nici un control nu a dat amenzi si nu a dispus masuri de încadrare respective de modificare a tehnologiei.

Pana in septembrie 2011 activitatea de valorificare deşeuri nepericuloase a fost exceptata de la obligaţia de obţinere a AUTORIZATIEI DE MEDIU conform OUG 78/2000 art. 9¹ alineat 4. Pe cale de consecinţa autorizaţia de funcţionare s-a obţinut fără autorizaţie de mediu, lucru constatat de Garda de Mediu Braşov.

Conform legii 211/2011 activitatea de valorificare deşeuri trebuie autorizata de Agenţia de Mediu. Dat fiind faptul ca in legislaţia din România si Directivele UE nu exista reglementari de mediu pentru tehnologia de valorificare deşeuri prin piroliza/gazeificare, Ministerul Mediului a stabilit la data de 17.10.2011 ca autoritatea de reglementare competenta este ANPM care va  emite o autorizaţie experimentala pentru 2 ani cu monitorizare. In data de 05.03.2012, la solicitare ANPM, Agenţia de mediu Braşov a organizat şedinţa CAT+CIA pentru dezbatere cu toţi reprezentanţii autoritarilor locale. daftul acestei autorizaţii a fost postat pe site-ul ANPM si la sediul societarii pentru informare si eventuale contestaţii pe data de 15.03.2012. Pe fiecare pagina a autorizaţiei exista menţiunea DRAFT, din acest motiv autorizaţia nu are număr si nu este semnata.

“Sistemul de management integrat al deşeurilor in judeţul Braşov” aprobat de Consiliul Judeţean Braşov in septembrie 2011, coordonat de ATTILA KOVACS – Vicepreşedinte CJ Braşov (pag 260) prevede o investiţie de 120 milioane € bani publici pentru realizarea unui incinerator de deşeuri in zona Metropolitana Braşov (pag 221).

SC Ecosolution SA valorifica deşeurile fără incinerare, fără poluare (NU AVEM COS) si fără să cheltuie banii publici. Deşi prin adresa 2157/27.12.2011, ANPM ne informează ca este in faza de redactare a autorizaţiei, nici pana in prezent autorizaţia nu a fost eliberata. Preşedintele ANPM, Domnul Secretar de Stat GABRIEL ABOS, coleg de partid cu Domnul Vicepreşedinte ATTILA KOVACS amâna ilegal eliberarea autorizaţiei de mediu pentru a facilita cheltuirea banilor publici pe o tehnologie poluanta de incinerare.

SUSTINEM CAMPANIA PUBLICA promovata de  Transilvania Expres PRIVIND STOPAREA ABUZURILOR SI A INCALCARII LEGILOR IN CAZUL INCINERATORULUI PROMOVAT DE CJ

Stăm la dispoziţia persoanelor interesate cu documente si cu vizita in instalaţie pentru a dovedi ca nu poluam si nu cheltuim banii publici. Dorim ca cetăţenii judeţului Braşov sa-i transmită Domnului Secretar de stat GABRIEL ABOS punctul lor de vedere privind cheltuirea banului public.

Administrator,

Lect. Univ. dr. Dan Lucian Victor

 

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

0 Shares
Share via