Victoria… „peștelui împuțit“!

Victoria… „peștelui împuțit“!

În mai 2009 s-a simulat un accident chimic la Purolite. Dar dacă era „pe bune“?!...

Locuitorii oraşului Victoria, majoritatea angajaţi sau foşti angajaţi la firmele de pe platform chimică, sunt nevoiţi să suporte, pe o rază de 100 de kilometri, poluarea cauzată de deversarea apelor uzate din instalaţiile chimice (pline de amine – substanțe care dau mirosul pestilențial de pește stricat) direct în Olt.

Oamenii au făcut memorii peste memorii, dar nimeni nu i-a luat în serios. Ei spun că situația devine tot mai gravă, pentru că li se îmbolnăvesc copiii, iar animalele se nasc tot mai desc cu malformaţii, păsările mor pe capete după ce intră în pâraiele din satele Corbi şi Ucea.

„Vrem să respirăm curat!”

Acesta este tilul campaniei iniţiată de Adrian Balu (foto) şi Tineretul Naţional Liberal, organizaţia Victoria.
„Scopul nostru este de a sensibiliza opinia publică din oraşul Victoria pentru ca toate instituţiile abilitate să se sesizeze şi să ia măsurile necesare pentru determinarea gradului de poluare atmosferică din oraş şi din satele învecinate şi să se implementeze segmente tehnologice care să stopeze deversarea noxelor în atmosferă“, a precizat Adrian Balu.
Tinerii au început să strângă semnăturile locuitorilor din oraşul Victoria şi ale sătenilor din comunele învecinate, care se plâng de poluarea care le afectează localităţile, pe o rază de 100 de kilometri.
Scopul semnării acestei petiţii este de a sensibiliza şi de a obliga organele statului de drept, respectiv Ministerul Mediului, ANPM, ARPM7C, Garda de Mediu, Ministerul Sănătăţii, ISU, Direcţia de Sănătate Publică Braşov, APM Braşov, Prefectura, Primăria Victoria să acţioneze cu fermitate şi responsabilitate pentru stoparea imediată a poluării din oraşul Victoria şi de a mobiliza populaţia, responsabilizând cetăţenii faţă de mediul înconjurător.

Oamenii au făcut memorii peste memorii, dar nimeni nu i-a luat în serios. Ei spun că situația devine tot mai gravă, pentru că li se îmbolnăvesc copiii, iar animalele se nasc tot mai desc cu malformaţii, păsările mor pe capete după ce intră în pâraiele din satele Corbi şi Ucea.
În urmă cu câțiva ani, când s-au făcut disponibilizări la Purolite, au fost disponibilizaţi tocmai cei bolnavi, iar, culmea, aceştia s-au molipsit cu boli tocmai pentru că lucraseră în combinat.

În serviciul cui sunt autoritățile?

Instituţiile statului (Gar-da de Mediu, Apele Române etc.), sesizate de cetățeni de nenumărate ori, spun că „nu este nici o poluare, ci doar disconfort cauzat de miros“. „Mirosul“ ăsta, însă, împidică orice iniţiativă. Nu creşte şi nu se dezvoltă nimic, iar autorităţile le recomandă cu căldură să se apuce de turism, variantă viabilă doar dacă turişti n-ar avea miros…
În 2007, Viromet SA a obţinut de la Agenția pentru Protecția Mediului din Sibiu, autorizaţia integrată de mediu, cu menţiunea că ar fi respectat integral măsurile din „Programul de Conformare“. Cineva însă a ţinut să constate îndeplinirea tuturor condiţiilor, chiar dacă darea în exploatare a cuvei biologice nr. 6 (prevăzută pentru 2007), care ar fi trebuit să împiedice răspândirea mirosurilor şi contaminarea cu amine nu a fost realizată. Iar acestea s-au întâmplat în condiţiile în care conducerea Interagro SA a alocat un milion de euro pentru realizarea unei cuve biologice închise, care la final s-a demonstrat că este complet ineficientă.
Ca să-i convingă pe locuitorii din Victoria că „totul este ok“, specialiştii au achiziţionat un aparat numit cromatograf ce “demonstrează” că noxele sunt în limitele admise şi arată lipsa acestora în laborator, deşi practic nu poţi respira. Ce au făcut responsabilii de la Apele Române? În anul 2008 au scos din autorizaţia de gospodărire a apelor parametrul „concentraţia aminelor” (care la fiecare măsurătoare depăşea limita maxim admisă de 0,5mg/l) şi au introdus parametrul „azotul total”.
Cei care au lucrat pe platforma chimică spun că angajaţii staţiei de epurare stochează apele aminice în staţie în timpul zilei, iar noaptea le deverseză în Olt. Cât privește controalele, acestea sunt anunţate din timp, iar la momentul respectiv apele reziduale sunt diluate cu apa provenită de la hidranţii PSI din staţie. Locuitorii spun că aceste controale, dacă le mai face cineva, ar trebui făcute noaptea şi neanunţate, pentru că „pisica dacă are clopoței nu prinde șoareci“.

Orașul “chimic” are 75 de ani

Orașul Victoria a apărut în jurul uzinei chimice UCEA, ridicată de un grup de cehi la poalele Munților Făgăraș, în anul 1937. Primul cartier de case a apărut în 1948 și a fost numit Ucea Fabricii. Abia în 1954 întreg ansamblul a fost botezat Victoria.
După ocuparea Cehoslovaciei de catre naziști, uzina trece în proprietatea statului german, iar dupa al Doilea Razboi Mondial devine o societate mixtă, sovieto-româna, numită Combinatul Chimic „I. V. Stalin“.
După destalinizare, uzina s-a numit Combinatul Chimic Victoria, iar în 1990 o parte a combinatului devine societate cu capital româno-american, Virolite SA, iar americanii cumpără apoi totul și schimbă numele în „Purolite”.

Visul american

După disponibilizările masive din perioada postdecembristă, salvarea pentru locuitorii din Victoria, precum și pentru cei din satele concentrate în jurul graniței dintre județele Sibiu și Brașov părea să vină de la investitorii americani care, dupa asocierea cu Virometul, își construiesc, în 1995, propria fabrică producătoare de rășini schimbătoare de ioni.
Astfel, mulți dintre foștii angajați ai combinatului chimic aleg salariile mai atractive și condițiile „occidentale” pe care le oferă un loc de muncă „la americani”.
În scurt timp, însă, reversul medaliei nu întârzie să apară. O parte a celor care au muncit la Purolite renunță la slujbele de aici. „Au început să apară transformările – căderea părului, afecțiuni cardiace, decese premature, intoxicații, alergii sau boli cronice”, spunea un muncitor de la uzina vecină – Viromet, în urmă cu câțiva ani, pentru Adevărul.
Oamenii mărturisesc că problemelor legate de sănătate li se adaugă afectarea florei și a faunei, poluarea apelor de suprafață și a pânzei freatice, precum și recoltele tot mai scăzute pe care sătenii din împrejurimi le pun pe seama activitatii derulate „de americani la Victoria”.

Politica firmei este tăcerea

Adevărul a solicitat companiei un punct de vere, dar secretara a declarat atunci că politica firmei „impusă de compania-mamă din Statele Unite” este de a nu face niciun fel de declarații presei, motivând că orice fel de informație legată de protecția mediului poate fi obținută de la autoritățile cu responsabilități în domeniu.

Aceeași atitudine a fost impusă și angajaților firmei, astfel încât nimeni nu vorbește „acasă“ despre ce se întamplă la „fabrică”. Reducerea la tăcere a fost „promovata” încă de la stabilirea fabricii la Victoria.
„Acești investitori au refuzat formarea unui sindicat. Și-au exprimat poziția ferm: „Vă dam orice ne cereți, dar nu vrem sindicate. În caz contrar, închidem fabrica și plecăm în China“, a dezvăluit șantajul celor de la Purolite un angajat de la Viromet, în 2008.
Nemulțumirile mai prind glas abia după ce oamenii nu mai simt dependența de păstrarea slujbei din uzină. Astfel, după mai mulți ani petrecuți în uzina Purolite, „privilegiul” de a avea un loc de muncă „la americani” este catalogat de foștii angajați drept „o moarte lentă”.
Este un compromis pe care oamenii îl acceptă pentru că locurile de muncă din oraș sunt puține și, de cele mai multe ori, nu exisă alternativă.

Acordul de mediu e valabil până în 2014

Societatea Purolite a obținut Autorizația Integrată de Mediu (AIM), emisă în anul 2006 de Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu, pentru o instalație de obținere a rășinilor schimbătoare de ioni, formată din instalații pentru producerea de materiale plastice de baza – fibre sintetice polimerice și fibre pe bază de celuloză.
Aceeași activitate a fost desfășurata anterior și de societatea Viromet, dar americanii susțin că tehnologia folosită de ei ar situa compania Purolite pe locul al doilea în Europa. Instalația este unică de acest gen din România. Conform declarațiilor făcute în cadrul dezbaterii publice pentru obținerea AIM, compania a făcut aici investiții de peste 45 de milioane de dolari, din care trei milioane vizează protecția mediului.
Principalele două surse de emisii ale substanțelor puternic odorizante le reprezintă manevrele din fabrica și stația de epurare. Potrivit autorităților, investițiile pe care trebuie să le facă firma până în 2014 vizează modernizarea stației de epurare a apei.

Cancer de la „Unchiul Sam”

Un al doilea aspect extrem de important este cel al produselor cancerigene folosite de Purolite SRL. Dicloretanul este un produs cancerigen uman – motiv pentru care aceată companie are interdicţie de funcţionare atât în statele europene, cât şi în cele americane.
Bisclorometil eter este un alt produs intermediar, rezultat în procesul tehnologic la firma Purolite SRL. Conferinţa americană a igieniştilor industriali l-a clasificat ca fiind un produs cancerigen clasa A1. Expunerea îndelungată la această substanţă poate determina bronşita cronică sau cancerul la plămâni, nazal şi laringian.
Din aceste motive, ultima filială vest-europeană a Purolite – cea de la Pontyclun – a fost închisă de guvernul Ţării Galilor, în urmă cu câţiva ani. De fiecare dată când iese un scandal public pe această temă, oficialii Purolite promit investiţii pentru asanarea mediului, dar ceea ce se fac că nu înţeleg autorităţile româneşti, europenii ştiu: nu există modalitate reală de protejare a sănătăţii locuitorilor, motiv pentru care activitatea firmei nu este agreată în niciun alt stat european.

Cine este Purolite?

Purolite SRL este o companie româno-americană, înfiinţată în 1995, în Victoria. Principalul domeniu de activitate îl reprezintă producerea răşinilor schimbătoare de ioni, fiind producător unic al acestor produse pe piaţa românească, exportate în proporţie de peste 90%. La nivel mondial, Purolite produce întreaga gamă de schimbători de ioni în uzinele din Victoria, Philadelphia (SUA) şi Hangzhou (China).

 

Loading...
  1. mda…..de cate ori este campanie ne amintim de cate ceva….

    Reply
  2. […] Victoria… „peștelui împuțit“! Share this:FacebookTwitterGoogle +1PrintEmail […]

    Reply
  3. […] L0cuitorii din Victoria își duc disperarea mai departe în mirosul de „pește împuțit“, ca urmare a producției de la Purolite. […]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

Share via