Am plătit cu 36% mai mulţi bani în 2010 faţă de 2008 pentru şomeri

Am plătit cu 36% mai mulţi bani în 2010 faţă de 2008 pentru şomeri

Nimeni nu va putea spune cu exactitate câţi şomeri sunt în România, pentru că mulţi dintre ei ies din evidenţele Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, după finalizarea stagiului de cotizare.

Din acest considerent, o analiză care redă o anumită dimensiune a şomajului poate fi realizată prin prisma sumei de bani plătită la nivelul fiecărui judeţ. Potrivit Econtext, cheltuielile cu protectia sociala a somerilor sunt mult mai complexe, ele vizeaza: ajutorul de somaj, ajutorul de integrare profesionala (pentru cei care nu au putut sa se incadreze in munca), indemnizatia partiala de somaj, cheltuieli pentru formarea profesionala (pentru calificare, recalificare, etc.), plata absolventilor (pentru companiile care au angajat absolventi), plati pentru stimularea somerilor care se angajeaza inainte de expirarea perioadei de somaj, plati compensatorii pentru persoanelor concediate in cadrul programelor de privatizare etc.

În acest context, în judeţul Braşov, s-a plătit în 2008 suma de 92.967.483 lei, iar în 2010 fondurile alocate au fost de 126.551.449 lei, adică cu 36% mai mulţi bani. Pe ansamblul intregii tari, cheltuielile cu somajul au crescut de aproape trei ori (176%) de la inceputul crizei si pana in 2010.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.