blog-logo

Cât timp trebuie pentru anunțarea oficială a unui focar de scarlatină?

Cât timp trebuie pentru anunțarea oficială a unui focar de scarlatină?

Școala 6. Foto: looms.ro

O mămică speriată că odrasla i se poate îmbolnăvi ne-a scris ce se întâmplă la Școala nr. 6:

Miercuri, 30 noiembrie 2011, un copil din clasa 1B de la scoala nr. 6 a fost consultat la spitalul Regina Maria din Bv. In urma consultului medical, s-a decis prelevarea de probe de sange si exudat faringian pentru depistarea strptococului beta hemolitic de tip A care cauzeaza scarlatina. Copilul era in faza eruptiva a bolii, iar medicul i-a prescris tratament in ambulatoriu cu Ospen (penicilina V), specific acestei boli. Mama a anuntat tot miercuri invatatoarea prin telefon de existenta bolii. Invatatoarea ne-a spus catorva parinti vineri de acest caz si cu asta basta.
Luni, personal, am luat legatura cu cineva care a sunat la DSP si a anuntat posibila existenta a unui caz de scarlatina diagnosticata la Regina Maria. Se pare ca cei de la Regina Maria au fost contactati la randul lor de catre DSP si au afirmat ca rezultatul de la exudat confirma doar existenta unei candidoze, nu si a streptococului care cauzeaza scarlatina. Totusi, mama copilului bolnav spune ca medicul i-ar fi spus ca este vorba clar de scarlatina si ca acest fapt reiese si din analizele de sange efectuate.
Intr-o ora de la telefonul pe care persoana pe care am rugat-o eu a sunat la DSP, mama copilului bolnav a fost contactata de catre medicul de la Regina Maria, care consultase copilul. Medicul i-a explicat ca nu a putut anunta DSP-ul intrucat nu avea confirmarea analizei medicale.
Am aflat azi, si trebuie verificat daca este asa, ca Regina Maria nu are autorizatie pentru diagnosticarea si tratarea bolilor infectioase. Mai mult decat atat, daca totusi a sesizat un caz suspect, orice unitate medicala, fie ea de stat sau privata, avea potrivit HG 589/2007 urmatoarea obligatie:
Conform HG nr. 589/2007
Art. 3. – Pentru toate bolile transmisibile prevazute in fisa unica de raportare prevazuta la art. 1, dupa emiterea diagnosticului de caz suspect sau confirmat, toti furnizorii de servicii medicale au obligatia sa completeze fisa unica de raportare, care se inainteaza autoritatii de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, in termen de maximum 5 zile de la data depistarii/confirmarii, prin fax, curier rapid sau prin posta.
Ieri, dupa 7 zile de la exudatul faringian, mamei inca nu i se comunicase rezultatul analizei. Deci, cei de la Regina Maria au spus telefonic DSP-ului luni ca ar exista o candidoza si nu o confirmare a scarlatinei, dar mamei inca nu i-au dat rezultatul analizei nici pana azi.
La ora actuala, la nivelul scolii, inca nu s-a declansat o ancheta epidemiologica pentru a fi depistati purtatorii de streptococ. Unii parinti actioneaza voluntar si administreaza tratament profilactic, in vreme ce altii ignora posibilitatea declansarii unei epidemii la nivelul clasei si nu iau nicio masura. Altii, ca mine, am facut exudatul faringian. Din fericire, fetita mea nu are inca streptococul, dar o alta colega a iesit „slab pozitiva” , ceea ceinseamna ca este purtator al acestui microb. Deci, microbul circula. Tot ce am vrea ar fi ca DSP sa inceapa ancheta epidemiologica si sa fie depistati purtatorii, apoi sa se dezinfecteze clasa. Scoala nu a luat nicio masura pana acum pentru ca ii asteapta pe cei de la DSP. DSP nu incepe nimic pana cand nu e sesizata cf HG 589/2007  de Regina Maria.
Regina Maria nu sesizeaza pentru ca se pare ca e in culpa si cu autorizatia si cu exudatul si cu timpul scurs de cand nu a sesizat DSP-ul. Cam asta e subiectul.
Mi se pare revoltator sa existe o asemenea indiferenta fata de bolile contagioase, șia- încheiat epistola mămica.
Distribuie dacă îți place!
Alte articole:   Accident pe DN11, la Popasul Căprioara
 1. Se pare ca la aceasta scoala este un focar de scarlatina. Dupa ce in urma cu o luna jumate apare primul caz in clasa 1a la interval de doua saptamani apare acest caz musamalizat in final din clasa 1b acum la atlte doua saptamani se confirma un caz iar altul este suspect, in clasa a 3a A. Scoala este una cu un habitat mic, cu clase mici unte toti intra in contact in pauze sau la programul prelungit. Vom vedea daca acum se va trata serios problema.

  Reply
 2. Şi?? De atunci s-a mai întâmplat ceva? :d

  Reply
 3. […] cazuri de scarlatină au fost confirmate la Codlea, la grădința de pe strada Laterală. Suspiciuni de scarlatină au existat și la Brașov, dar nu au fost […]

  Reply
 4. de data asta s-au luat masuri ,la clasa a III-aA S-A RECOLTAT exudat iar acum copiii unt in tratament preventiv cu ospen

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate