Castorii de pe Olt, „pericol“ de inundații

Castorii de pe Olt, „pericol“ de inundații

Castorii care populează Oltul sunt un pericol, pentru că prin barajele și vizuinele pe care le construiesc pun în pericol de inundație. „în judeţul Braşov amenajările hidrotehnice cu rol de protecţie împotriva inundaţiilor sunt puse în pericol de castori. Rozătoarele și-au făcut vizuini pe Olt, în zona Lunca Câlnicului, dar şi pe afluenţii acestuia. Castorii rod vegetaţia de pe malurile apelor curgătoare pentru a-şi construi barajele şi îşi sapă galeriile în digurile de protecţie, motiv pentru care pericolul producerii unor inundaţii este foarte mare”, a explicat Nicolae  Ionaşcu, directorul Serviciului de Gospodărirea Apelor Brașov.

Luarea unor măsuri extreme este costisitoare: „La uciderea unui castor amenda este mai mare decât taxa percepută pentru vânarea unui urs. Ar trebui ca administratorii ariilor protejate să ia în calcul aceste riscuri şi să rezolve problema”, a mai declarat directorul SGA.

Cum au reapărut castorii în România

Brebul este denumirea populara a castorului, cunoscut si ca biber, la sasi, sau hod, la maghiari. Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice Brasov este cel care a reusit sa readuca primele exemplare de breb pe teritoriul Romaniei. Programul de repopulare a raurilor Olt, Mures si Ialomita cu castori a inceput in 1998 si a durat pana in 2003, perioada in care au fost lasate in libertate 150 de animale. In prezent, specialistii ICAS Brasov apreciaza ca numarul acestora a ajuns la 650.

Alte articole:   Primarul din Sânpetru, test pozitiv la infecția cu coronavirus

„Castorul indeplineste un rol ecologic major in reglarea debitului raurilor de munte prin minibarajele pe care le construieste. Aceste minibaraje ridica linia de curgere a apei, creeaza conditii de sedimentare si reduc volumul materialului transportat de curentul apei, contribuind direct la purificarea acesteia. De asemenea, castorul este recunoscut ca un restaurator desavarsit, care poate remodela ecosistemele semiacvatice, oferind conditii favorabile dezvoltarii speciilor de plante si animale”, spune Georgeta Ionescu, cercetator la ICAS Brasov.

La inceptul secolului XX, castorul eurasiatic (Castor fiber) a supravietuit doar in opt relicte din Europa si Asia, in numar de aproximativ 200 de exemplare. In Romania, ultima atestare documentara a existentei castorului dateaza din 1824. La sfarsitul secolului al XIX-lea, castorul a disparut de pe teritoriul tarii noastre. Cauza disparitiei a fost vanarea sa pentru carne, blana si castoreum. Grasimea de castor si secretia glandelor anale (castoreumul) erau folosite ca panaceu universal. Brebul era considerat un animal curat, iar carnea de castor era consumata de calugari in perioada de post. Mai mult, coada era considerata chiar o delicatesa de catre gurmanzi.

Alte articole:   8 august 2020: Doar 32 de persoane infectate cu coronavirus la Brașov, în ultimele 24 de ore

In Transilvania, blana de castor se numea hoda si era un dar de pret pentru mireasa. „Reintroducerea castorului in Romania poate fi considerata o experienta reusita. In habitatele utilizate de castor s-a observat imbunatatirea biodiversitatii. Astfel, vegetatia malurilor a cunoscut un proces de reinnoire prin lastarirea speciilor lemnoase consumate de castor. Vidrele, lupii, si chiar ursii au reaparut in aceste ecosisteme. Din pacate, desi este protejat de lege, exista zone in care numarul de castori s-a redus. Cauzele sunt diverse, de la moartea naturala sau omorarea lor de cainii ciobanesti din zona si pana la braconaj”, a precizat Georgeta Ionescu.

Le-au montat GPS

Alte articole:   Ministrul Sănătăţii: Turiştii şi navetiştii sunt printre cei mai expuşi la infectarea cu noul coronavirus

Pentru a le urmări orice mişcare, specialiştii le-au montat pe cozi GPS-uri. Aşa văd cum trăiesc castorii, familiile lor, cum se înmulţesc şi cum influenţează mediul înconjurător.

„Castorii sunt cei mai ieftini constructori de baraje, reglând debitul râurilor de munte, dar afectează şi culturile de varză şi cartof, motiv pentru care sunt ţinuţi la distanţă prin garduri electrice. De asemenea, pomii fructiferi sunt vopsiţi cu un amestec de var cu nisip, astfel încât brebii să nu mai roadă trunchiurile acestora”, a mai declarat Georgeta Ionescu, director de proiect din partea ICAS.

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate